Сноудън избра да отлети за Венецуела

Сноудън избра да отлети за Венецуела
Сноудън е предпочел да отлети за Венецуела. Снимка: www.businessinsider.com
A A+ A++ A

Три страни предложиха политическо убежище на бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън, който в крайна сметка избра да отлети за Венецуела.

Сноудън вече трета седмица се намира в транзитната зона на московското летище „Шереметиево“. САЩ искат да го съдят за огласяване на държавна тайна, но Русия отказа да го екстрадира.

„Америка е хубава страна, с хубави хора, но някои от управниците й работят за собствени интереси“, казва Сноудън в интервю за в. „Гардиън“, цитиран от БГНЕС.

„Започнах да работя в разузнаването доста млад. В ЦРУ отидох от армията, след като се изтеглихме от Ирак. Вярвах, че с работата си ще спомогна за освобождаването на угнетените по света. Но след известно време разбрах, че САЩ заблуждават не само американците, но и всички хора по света. И в крайна сметка сам се превърнах в жертва“.

„Агенцията по национална сигурност не се ограничава с външно разузнаване; тя събира всичката информация, влизаща в САЩ, без да пропуска нищо на входа и на изхода. Следят се най-големите телекомуникационни компании, записват се всички телефонни разговори. Това е истината, въпреки че Агенцията го отрича“, казва Сноудън.

„Американското правителство приспособява мощностите на отделните корпорации за свои собствени нужди. Google, Facebook, Apple, Microsoft... всички те сътрудничат на Агенцията, предоставяйки й достъп до системите им, които всички ние използваме за комуникация. Така Агенцията разполага по всяко време с всички данни на техните сървъри“, заяви още Сноудън.

#Венецуела #Едуард Сноудън #ЦРУ #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници