Осъдиха условно двама лекари, обвинени за смъртта на 4-годишната Никол от Смолян

Осъдиха условно двама лекари, обвинени за смъртта на 4-годишната Никол от Смолян
A A+ A++ A

Пловдивският апелативен съд осъди условно двама лекари, обвинени в причиняването на смъртта на 4-годишната Никол Сурчева от Смолян, предаде Радио „Фокус“ - Пловдив. Денка Лалова, личен лекар на семейството на Никол, е осъдена условно на 1 година лишаване от свобода и 1 година лишаване от лекарски права.

Мария Ирикева от спешното отделение на смолянската болница е осъдена на две години лишаване от свобода условно и лишаване от лекарски права за същия период. И за двете присъди е определен изпитателен срок. За третия обвиняем по делото - доктор Виктор Господинов, бе потвърдена оправдателната присъда на смолянския съд

Защитникът на пострадалото семейство адвокат Петя Керанова заяви пред журналисти, че ще обжалва присъдата на Пловдивския апелативен съд в частта й, която потвърждава оправдателната присъда на Господинов.

Делото бе образувано по протест на прокуратурата и по жалба на гражданските ищци срещу присъда на Смолянския окръжен съд, с която са били признати за невинни в това, че за времето от 18 септември 2009 г. до 20 септември 2009 г. в гр. Смолян чрез бездействие, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност - Денка Лалова като общопрактикуващ лекар, Виктор Господинов и Мария Ирикева като лекар–ординатори в „Спешно приемно отделение“ при МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” – гр. Смолян, за която се изискват специални знания по силата на нормативен акт – чл.183, ал.І от Закона за здравето и чл.3 ал.1 от Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина, представляваща източник на повишена опасност, са причинили по непредпазливост смъртта на четиригодишната Никол от Смолян.

#лекари #Смолян #присъда #смърт #дете

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници