Дянков: „Феодалните старци“ да не стоят по улиците

Дянков: „Феодалните старци“ да не стоят по улиците
Няколкостотин служители на Българската академия на науките се включиха в мълчалив протест със свещи срещу орязания бюджет на академията и малкото средства, предвидени за 2012 година. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовият министър Симеон Дянков разкритикува вчерашните протести на учените от БАН срещу орязването на бюджета на академията за трета поредна година.

„Вместо да стоят по улиците, учените на БАН да вземат да направят някой европейски проект, имат над 400 000 неусвоени средства европейски пари. Сега те се субсидират с 65% държавни пари и само 35% от европейски пари. Да го правят така, както го прави правителството“, категоричен бе Дянков в сутрешния блок на БНТ.

Той защити изготвения от него проектобюджет за 2012 г. като „даващ възможност за социални придобивки по време на криза“ и изтъкна, че държавните пари за Българската академия на науките ще бъдат намалени още повече през следващата година.

„Фонд „Наука“ е увеличен с 10 милиона, последната ми дума е 54 милиона за БАН. За 2013 година ще още по-голямо намалението за бюджета на БАН – 1/3 държавни пари, 1/3 от европейски фондове и 1/3 от сключени договори с бизнеса“, прогнозира Дянков.

„Няма да им се извиня за думите „феодални старци“ – нека да направят повече европейски пари, да направят повече, както го направиха университетите“, каза финансовият министър, запитан дали ще се извини за думите си, казани преди година за учените от БАН, когато скандализира общественото мнение.

Финансовият министър обеща да изслуша президента Първанов, който защити учените по време на протеста им във вторник, 1 ноември, когато мнозина от БАН протестираха, поставяйки бесилки на вратовете си, твърдейки, че оскъдният бюджет на академията я осъжда на смърт. Дянков заяви, че не би имал притеснения, ако отиващият си президент наложи отлагателно вето на Закона за държавния бюджет за 2012 г.

#Симеон Дянков #БАН #Министър на финансите #бюджет 2012 #протести #учени #еврофондове #наука

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"