Атанас Железчев: Никой досега не е предложил проект за нова конституция

Атанас Железчев: Никой досега не е предложил проект за нова конституция
Според бившия заместник-председател на НС свикването на Велико народно събрание е прибързано. Снимка: www.desant.net
A A+ A++ A

„Идеята за Велико Народно събрание и нова Конституция е подхвърлена и се поддържа в общественото пространство години наред. Тя присъства още от 2005 година насам, но досега никой от тези, които твърдят, че има нужда от нова Конституция, не е предложил проект, който да бъде съпоставен със сегашната Конституция и да каже кое е отрицателното и кое е положителното в новата Конституция“. Това заявява пред Агенция БГНЕС адвокат Атанас Железчев.


По думите му хората в момента са под влияние на отрицанието и на всички преживявания, които имат, и издигат лозунги, без да са съобразени с реалностите.
Според Железчев, за да се случи подобен процес, е необходимо много дълга подготовка и експерти в областта. Той подчерта, че са необходими експерти в областта на конституционното право, които да подготвят проект, за което е необходимо доста дълго време, за да се изследва положителното от конституциите на държавите в ЕС.


„Не може да се отричат всички постановки от сега действащата Конституция. Има и много положителни неща, които не могат да бъдат изоставени и трябва да се реши дали да бъдат преписани в новата Конституция, или да се приеме изцяло нова“, допълни адвокатът.


Според бившия заместник-председател на НС Великото народно събрание се състои от 400 депутати и тези хора трябва да получават заплати и издръжка. „Затова трябва всичко да е подготвено и тогава да се реши за свикване на ВНС, което да реши въпроса с Конституцията. Едно прибързано свикване на ВНС ще е вредно за страната и няма да е полезно за демокрацията“, подчерта Железчев.


Той коментира и предложението за намаляване на депутатите от 240 на 120 души, като отбеляза, че това също няма да подобри положението. Според юриста депутатите могат да се намалят и по друг начин, като получават не по три средни заплати, а по три минимални, както и като се сведат до минимум безотчетните им средства. Той допълни, че икономия може да се постигне и с намаляване на субсидиите за партиите.

#Велико народно събрание #Конституцията #НС #ВНС #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »