Най-малко 42 загинали и 320 ранени при сблъсъците в Кайро

Най-малко 42 загинали и 320 ранени при сблъсъците в Кайро
Очевидци на сблъсъка казват пред журналисти, че армията и полицията стреляли във въздуха и използвали сълзотворен газ за разпръскване на тълпата, а група от неизвестни лица в цивилни дрехи е виновна за убийствата. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Най-малко 42-ма ислямисти са загинали, а 320 са били ранени при сблъсъци със силите на реда в египетската столица Кайро, съобщи заместник-шефът на бърза помощ в египетскта столица д-р Ахмед ал-Ансари, предава БГНЕС.

Версиите за инцидента се различават.

Според организаторите от „Мюсюлманското братство“ армията и полицията са открили огън срещу молещите се поддръжници на Мурси, обявили безсрочна седяща стачка пред щаба на елитната Републиканска гвардия.

Предполага се, че в този комплекс се намира сваленият от власт с военен преврат в сряда президент Мохамед Мурси.

От своя страна, военните твърдят, че комплексът е бил атакуван от въоръжени радикални ислямисти на зазоряване, при което се е стигнало до сражението.

Според армията загиналите са 35 души. Очевидци на сблъсъка казват пред журналисти, че армията и полицията стреляли във въздуха и използвали сълзотворен газ за разпръскване на тълпата, а група от неизвестни лица в цивилни дрехи е виновна за убийствата.

Въоръжени ислямисти взели в плен двама египетски войници в Кайро, информират световни медии.

Те били вкарани в автомобил и принудени да скандират по високоговорител лозунги в подкрепа на Мурси и против действията на армията, предаде официалната агенция МЕНА.

Турското правителство веднага осъди ставащото в Кайро.

Външният министър Ахмет Давутоглу основа изказването си на твърденията на „Мюсюлманското братство“, че силите за сигурност са избили ислямистите по време на сутрешната им молитва.

В „Туитър“ дипломат №1 на Анкара призова към нормализиране на положението в Египет в съответствие с волята на народа на тази страна.

„Египет е символ на надеждата за засилващите се призиви за демокрация в Близкия изток и Турция винаги е била солидарна с египетския народ“.

В петък турският премиер Реджеп Ердоган осъди намесата на армията в политическия живот в Египет като антидемократична и разкритикува Запада, че не определя свалянето на ислямиста Мурси от власт като военен преврат.

#Кайро #сблъсъци #Мюсюлманско братство #Мохамед Мурси #военни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници