Европейски инвеститор ще финансира българското участие в „Белене“?

Европейски инвеститор ще финансира българското участие в „Белене“?
Намерение да участват в АЕЦ „Белене“ досега са изявили финландската компания „Фортум“ и френската „Алтран технолоджи“. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Европейски инвеститор иска да подкрепи българското участие от 51% в АЕЦ „Белене“, но кой е той, ще стане ясно след броени дни.

„Европейски инвеститор е проявил желание да финансира българското участие от 51% в АЕЦ „Белене“, каза пред вестник „Класа“ Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум.

Манчев не уточни коя е въпросната компания, но каза, че нейни представители щели да посетят България буквално до дни.

Намерение да участват в АЕЦ „Белене“ досега са изявили финландската компания „Фортум“ и френската „Алтран технолоджи“.

Те желаят да закупят дялове, по-големи от 1%, но за целта трябва българското правителство да вземе решение за създаване на Проектна компания „Белене“.

„Това няма да струва никакви средства на българската страна“, смята експертът.

„От „Фортум“ може да вземат и над 20-процентен дял в бъдещата компания, а „Алтран“ да е с участие от около 10 на сто. Така руската страна остава с около 15% участие, което устройва ЕС“, коментира още Манчев.

По думите му Брюксел не е съгласен със сегашната структура на проекта – руската „Атомстройекспорт“ да строи централата, а пък „Росатом“ да е инвеститор в нея.
„На практика руската страна ще управлява централата в началото, докато не се изплати кредитът за нейното построяване“, обясни Манчев.

ЕС не е възразявал за строежа на АЕЦ „Белене“, докато в нея като стратегически инвеститор бе немската RWE, като дори бе одобрена технологията. Германската фирма обаче се отказа от проекта преди две години заради неясноти около структурирането на проектната компания.

Проектът за строителството на АЕЦ „Белене“ може да бъде спрян по политически причини, заявиха други източници от енергийните среди.

Според тях се очаква Европейският съюз да поиска от България да спре изграждането на втората си ядрена централа заради това, че тя се прави по руска технология.

В момента единственият проблем пред АЕЦ „Белене“ е политически, а от икономическа гледна точка анализите сочат, че има смисъл да се построи втората ни атомна централа.

На такова мнение били и представителите на консултанта по проекта – британската банка HSBC. Информацията бе потвърдена и от Богомил Манчев, който е председател на Българския атомен форум.

#„Алтран“ #„Фортум“ #„Росатом“ #„Атомстройекспорт“ #Българския атомен форум #председател #Богомил Манчев #инвеститор #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »