Политолог: Политиците се самоубиха, останаха само Цацаров и Плевнелиев

Политолог: Политиците се самоубиха, останаха само Цацаров и Плевнелиев
Политологът Първан Симеонов коментира отзука на събитията у нас в чужбина. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В страната се наблюдава едно масово политическо самоубийство, което води до изчезване на авторитети. На сцената остават само главният прокурор Сотир Цацаров и президентът Росен Плевнелиев, които обаче са подложени на постоянни удари - от страна на ГЕРБ и от страна на новите управляващи, коментира политологът от агенция „Галъп“ Първан Симеонов пред Би Ти Ви.

В студиото освен Първан Симеонов бяха поканени и политологът Димитър Аврамов, и икономистът Владимир Каролев.

„Когато се е стигнало до това „много възпитани европейски държави“ да правят забележки, значи, че някъде нещо е сбъркано“, коментира политологът Димитър Аврамов по повод коментарите в чуждата преса за случващото се в България.

Той коментира един от елементите на дипломатическата позиция - използването на думата олигархия, която е символ на постсъветски синдром. За него това означава, че България е видяна извън границите на ЕС по дух, „което е ужасяващо“.

„Ако някой използва тази дума, ние трябва да се обидим, ако сме сигурни, че сме прави. Понеже не сме прави, реакцията е много сложна“, каза Аврамов.

На друга позиция бе Владимир Каролев.

„Няма нужда посланици да ни казват какво става в страната, но в същото време не съществува визия за нещо по-различно“, заяви той.

Икономистът даде за пример частичните местни избори във Варна, където е имало достатъчно време най-многото протестиращи през февруари да предложат свой кандидат. Той обаче е взел само 16-17%.

„Акцентът на това послание е парламентът да работи. Ако парламент и правителството си вършат работата, няма нужда от избори“, смята той.

Поканените в студиото на Би Ти Ви се обединиха около тезата, че премиерът Пламен Орешарски е трябвало да представи конкретните си задачи, да ги ограничи времево, да свърши черната работа и след това да остави машината на изборите да се включи отново.

#Първан Симеонов #Галъп #Сотир Цацаров #Росен Плевнелиев #Димитър Аврамов #Владимир Каролев #Аврамов #Симеонов #Каролев #избори #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници