Експерт: Очакваме приходи 3,2 млрд. от туризъм, а нямаме зам.-министър

Експерт: Очакваме приходи 3,2 млрд. от туризъм, а нямаме зам.-министър
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Очакваните приходи от туризма през тази година са 3,2 млрд. лв., приносът му към Брутния вътрешен продукт (БВП) е 11,5% - всеки 8-и лев в българската индустрия идва от туризма, заяви Бранимир Ботев, председател на Асоциацията на производителите и търговците на спиртни напитки в България.

„Този отрасъл има нужда от правна, институционална и административна рамка, за да се развива. Поискахме максимално бързо да бъде назначен зам.-министър по туризма, а в разгара на сезона още няма“, коментира Ботев пред Би Ти Ви.

Според Ботев туризмът е достатъчно солидна индустрия, която заслужава нормативна база и цяло министерство, а не само зам.-министър.

„Министерството дава възможност за инициатива от страна на изпълнителната власт - в туризма има културата, регионалното развитие, околната среда, земеделието. Тези връзки се осъществяват по-лесно по хоризонтала - от министър на туризма с колегите му в останалите ресори“, обясни той.

Експертът допълни, че според предстоящи промени в нормативната база на социалното осигуряване в Европа ще стане възможно чужди Здравни каси да плащат престоя на лекуващи се и възстановяващи се пациенти или почиващи в български курорти.

„Трябва просто да подадем фиш, за да получим шестица от тотото“, обясни той.

#Бранимир Ботев #туризъм #Ботев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"