Масови протести в Измир и Ескишехир

Масови протести в Измир и Ескишехир
Турските власти се заканиха да не допескат повече демонстрации на площад "Таксим". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След като полицията не разреши на протестиращи да навлязат на площад „Таксим" в Истанбул и ги атакува с водни оръдия и сълзотворен газ на 6 юни, масовите протести в Турция продължиха в градовете Измир и Ескишехир на 7 юни.  Този път полицията не се намеси, съобщи телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк, цитиран от агенция "Фокус".

В Ескишехир група от около 500 души се събра на булеварда пред университета. Протестиращите издигнаха огромен транспарант с надпис „Това е само началото, борбата продължава" и дефилираха до булевард „Порсук". Там направиха изявления за медиите и се разотидоха.

В Измир адресът на протестният митинг беше район „Алсанджак". Групата демонстранти се организира чрез социалните медии и дефилира до булевард „Жертвите от Кипър". Там се разпръсна без никакви инциденти или намеса на полицията.

Демонстрантите обаче се разбраха да се съберат отново днес пред сградата на Съдебната палата, където трябва да бъдат докарани задържаните от полицията „активни участници в социалните медии" по време на масовите протести в Турция.

Министърът на вътрешните работи на Турция Муамер Гюлер заяви в неделя, че полицията няма да допусне устройването на палаткови лагери и провеждането на незаконни демонстрации на площад „Таксим" и в парка „Гези" в Истанбул.

Отряди на турската полиция за борба с безредиците са използвали сълзотворен газ и водни струи, за да разпръснат около 3000 демонстранти, които са се опитали на нахлуят на истанбулския площад „Таксим” в събота.

Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Нилс Мужнийекс настоя турските власти да разследват ефективно, независимо и безпристрастно извънмерното използване на полицейска сила за потушаване на антиправителствените протести на специална пресконференция

#Турция #протест #Истанбул #Таксим #Измир #Ескишехир #Муамер Гюлер #Съвета на Европа #Нилс Мужнийекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници