Миньорите продължават да стачкуват, токът поскъпва

Миньорите продължават да стачкуват, токът поскъпва
От ДКЕВР прогнозираха, че ако стачката продължи един месец, токът ще поскъпне между 10 и 15%. Снимка: manager.bg
A A+ A++ A

Стачката в „Мини Марица-изток“ продължава и днес, трети пореден ден, тъй като и вчера не се стигна до споразумение между синдикатите и ръководството на дружеството.

Засега синдикатите не отстъпват от исканията си за повишаване на доходите и подобряване на условията на работа, но са готови на диалог с ръководството на мините, предаде БНР.

Ръководството от своя страна иска нови отстъпки, преди да седне на масата за преговори.

Според ръководството на мините броят на стачкуващите е 79% от всички ангажирани с производствения процес.

Това е с 10% по-малко от участвалите в ефективните едночасови протести миналата седмица, обяви пред БНР изпълнителният директор на „Мини Марица-изток“ Евгени Стойков.

Според синдикатите обаче над 95% от назначените за нощна смяна в „Мини Марица-изток“ са се включили в ефективните стачни действия тази нощ.

Изпълнителният директор на „Мини Марица-изток“ Евгени Стойков заяви, че е готов да преговаря само ако синдикатите отстъпят от исканията си за бонусите.

Протестиращите настояват за изпълнението на условията на Колективния трудов договор и изплащането на бонуси по 1000 лв. на човек.

От своя страна синдикатите заявиха, че ръководството в лицето на изпълнителния директор бяга от преговорите.

„Работодателят пуска листовки в рудниците, настройва хората, като ги плаши, че ще заведе искове срещу тях. Той не можел да съди синдикалните лидери, защото те не били в трудовоправни отношения с него, а щял да заведе искове срещу работниците, които стачкуват. Грубо нарушение на Закона за уреждане на колективните трудови спорове. Той ще си понесе отговорността“, заяви председателят на КНСБ в дружеството Валентин Вълчев.

Със запасите, които имат, 4-те топлоелектроцентрали могат да издържат с нормален ритъм на работа до 10-15 дни.

При недостиг на електроенергия или доказани аварии арбитражната комисия ще прекрати стачката принудително.

От ДКЕВР прогнозираха, че ако стачката продължи един месец, токът ще поскъпне между 10 и 15%. Загубите от стачката днес се очаква да надхвърлят един милион.

Стачката на миньорите започна в неделя вечерта заради отказа на изпълнителния директор на „Мини Марица-изток“ да изпълни подписаното споразумение от 12 юли 2011 година.

Водените повече от месец преговори не доведоха до изпълнението му, за което миньорите възлагат вината на ръководството на компанията.

#Валентин Вълчев #КНСБ #„Мини Марица-изток“ #стачка #миньори #Евгени Стойков #изпълнителен директор #ДКЕВР #ток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници