Явор Гечев: Държавата не трябва да печели от малките зеленчукопроизводители, а да им помага

Явор Гечев: Държавата не трябва да печели от малките зеленчукопроизводители, а да им помага
Относно провелия се през седмицата протест на производителите на домати от Ново село, Гечев заяви, че очаква откровен разговор с тях. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавата не трябва да печели от малките зеленчукопроизводители, а да им помага, заяви пред „Фокус“ заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев.

Гечев определи насоката на държавната политика за българските производители, като даде пример със структурата на пазара на производителите.

Според него, структурата е като пирамида в основата, на която са 20-30 % от малките производители.

„Мисля, че държавата не трябва да печели от тях, а трябва да им помага за да могат да изхранват семействата си”, каза Гечев и добави, че средният сегмент е общото производство на ориентираните към пазара земеделски производители и фирми.

„Третата част са различните естествени монополи, които се формират и в крайна сметка трябва да има мерки за ограничаването им”, каза още зам.-министърът.

По думите му, не трябва да се получават чак толкова големи монополи. Относно провелия се през седмицата протест на производителите на домати от Ново село, Гечев заяви, че очаква откровен разговор с тях.

На срещата с тях той ще обясни, какво прави министерството и ще иска тяхната подкрепа.

"Всъщност след мерките, които взехме, по данни, които всеки ден събираме, доматите на борсата скочиха от 20 стотинки на 40 стотинки за килограм буквално за един ден“, отбеляза Гечев.

По думите му, това означава, че взетите мерки, макар и частични засега, вършат работа.

#Явор Гечев #зеленчукопроизводители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"