Явор Гечев: България не е в изгодна позиция да произвежда оранжерийни домати

Явор Гечев: България не е в изгодна позиция да произвежда оранжерийни домати
Според Гечев, „в земеделието нещата не стават много бързо и това се дължи на факта, че една реколта се ражда един път годишно“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„По отношение на оранжерийните домати и изобщо оранжерийните култури на открито гледане, България не е в най-изгодната позиция“, заяви пред „Фокус“ заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев.

„В Гърция и в Турция е по-топло времето и не се дават разходи за отопление и това вдига основната себестойност на продуктите“, каза Гечев. Той добави, че „ние нямаме големи производствени мощности, т.е земеделски производители, които да отглеждат големи количества или по-малки да се сдружават и да произвеждат повече продукция“.

80 % от продукцията в България се продава по големите магазинни мрежи, а те сключват договори с големи производители, които в България просто ги няма, коментира Гечев.

„Няма държавни гаранции досега и затова от веригите предпочитат да работят с вносните продукти, защото си гарантират периодичното подаване на доставките“, каза още зам.- министърът на земеделието.

„Новият екип на Министерството на земеделието се опитва да прави трайна политика, която да работи като симбиоза“, заяви Гечев и поясни, че това включва вдигането на брутния национален продукт от земеделие.

„Опитваме да даваме държавни гаранции по отношение и на сдружаването и на подписването на договори с големи магазинни мрежи, както и да осигурим максимално средства в зеленчуковите отрасли и в отраслите, свързани с плодове, както и с производство на животновъдна продукция в следващия рамков период“, добави той.

Според него, „в земеделието нещата не стават много бързо и това се дължи на факта, че една реколта се ражда един път годишно“.

#Явор Гечев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"