Американският еврейски комитет приветства военните споразумения на България и Израел

Американският еврейски комитет приветства военните споразумения на България и Израел
Директорът на АЕК Дейвид Харис получи орден „Мадарски конник“ от президента Георги Първанов през август 2010 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Американският еврейски комитет, влиятелна международна неправителствена организация, приветства подписването на две военни споразумения между България и Израел в специално изявление.

Двете военни споразумения – за съвместни военни учения и за военнопромишлено сътрудничество, бяха подписани в неделя в Тел Авив по време на среща на министъра на отбраната на България Аню Ангелов и вицепремиера и министър на отбраната на Държавата Израел Ехуд Барак.

В изявлението си Американският еврейски комитет (АЕК) цитира българския министър на отбраната Аню Ангелов, който изтъква „че двете споразумения... не са просто документ за бизнеса и документ за армиите на двете държави, а носят и своето политическо послание – България и Израел са още една крачка по-напред към засилено партньорство и стратегически  диалог“.

„Приветстваме тези споразумения като препотвърждение на взаимноизгодните връзки, които споделят България и Израел“, заяви изпълнителният директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис.

„Откакто се утвърди като свободна държава в постсъветската епоха, България стана ценен приятел и партньор на Израел, а и на САЩ“, допълни той.

В изявлението си АЕК отбелязва, че вече над две десетилетия поддържа близки отношения с България, включително с българската еврейска общност, и напомня, че през 2010 г. директорът на организацията Дейвид Харис бе награден за ролята му за засилването на отношенията на България и САЩ от президента Георги Първанов.

#Израел #Министерство на отбраната #Ехуд Барак #Аню Ангелов #военни учения #Тел Авив #министър на отбраната #Министерство на икономиката #Американски еврейски комитет #Дейвид Харис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"