Прокурорът с 25 000 лв. подкуп под домашен арест

Прокурорът с 25 000 лв. подкуп под домашен арест
Шуменският прокурор Румен Пенев (в средата) бе пуснат под домашен арест. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Състав на Софийски градски съд (СГС) наложи мярка за неотклонение „домашен арест“ на прокурора от Районна прокуратура – Шумен, Румен Пенев, който бе задържан на 13 януари с подкуп.

Съдът прие, че е налице обосновано подозрение Пенев да е извършил престъплението, за което е обвинен, и това подозрение се извежда от събраните по делото доказателства, предаде БГНЕС.

Установено е, че обвиняемият Пенев е поискал 25 хиляди лева и е получил 21 хиляди лева с цел да съдейства за прекратяване на воденото наказателно производство срещу адвокат Найден Николов от страна на друг прокурор от Районна прокуратура – Шумен, Янко Железов.

От свидетелските показания става ясно, че Пенев е имал възможност да въздейства на Железов, тъй като двамата са били приятели. Според съдебния състав няма опасност обвиняемият да се укрие. Съдът трудно би могъл да си представи какво ново престъпления той би могъл да извърши.

За да му се попречи да се опита да въздейства на свидетелите по делото и да му се попречи да отиде до Районната прокуратура в Шумен, съдът го освободи от ареста и му наложи мярката „домашен арест“ и неговите защитници нямат намерениe да обжалват това решение.

Повод за случилото се с прокурор Пенев е един стар спор между Найден Николов, адвокат при Шуменска адвокатска колегия, и неговия някогашен клиент Денчо Денев. Спорът възниква във връзка със заплащането на адвокатския хонорар по дела, по които Денев е бил представляван от Николов. Денев подава жалба в Районна прокуратура в Шумен по отношение на Николов, че е взел пари, които не му се полагат. Образувано е досъдебно производство, което веднъж е прекратено и е върнато за ново разследване в началото на 2011 година. Адвокат на Николов по този случай е бил Живко Жечев, който през октомври 2011 година се среща с обвиняемия Пенев, който му е обяснил, че може да съдейства за прекратяване на делото, но за целта се иска сумата от 25 000 лева.

Тогава Пенев показва жълто листче, на което е била написана сумата. На възражението на адвокат Жечев, че става дума за много пари и че воденото дело срещу адвокат Николов е за сумата от 11 000 лева, той му е отговорил, че Николов има достатъчно пари. Няколко дни по-късно двамата отново са се срещнали. Жечев обяснява, че Николов не може да даде исканите пари. След тези преговори Жечев се оттегля от случая.

Тогава Николов сам се свързва с обвиняемия и двамата се срещат на 5 януари 2012 година и според показанията на Николов, Пенев е съобщил, че може да въздейства на наблюдаващия прокурор да прекрати делото. В разговора Пенев казва, че знае за притежаваната от Николов голяма колекция от близо 100 оръжия и ако му бъде повдигнато обвинение, ще му бъде отнето разрешението за притежаване на оръжието и то ще бъде иззето.

На 16 декември 2011 адвокат Найден Николов подава жалба в ГДБОП, в която заявява, че прокурор Пенев му е поискал сумата от 25 000 лева за прекратяване на воденото срещу него досъдебно производство.

На 9 януари по инициатива на Николов е проведена още една среща, на която Пенев казва, че е уредил нещата, и показва сгънато листче с числото 21. Николов пита 21 000 лева ли са това и следва отговор „Да“. Двамата се разбират Николов да събере парите и след това да се видят. От показанията на Николов, дадени на 11 януари пред съдия, се установява, че при втория им разговор Пенев е казал: „Даваш парите на мен, аз ще се оправям с Денев и Янко Железов“. По делото е разпитан и Денев. В своите показания той твърди, че двамата никога не са разговаряли за това дело и Денев не го е молил за съдействие за приключването му и за получаване на дължимите суми.

След последната среща на 9 януари Николов е бил в София, където служителите от полицията са му дали 21 000 лева в тъмнозелено подаръчно пликче. Сумата е представлявала 4 пачки по 5000 лева и още 1000 лева, които са били отделно стегнати с ластик. На 10 януари около 17 часа Николов се обадил на Пенев и му е обяснил, че се е справил с поставената задача и двамата се разбрали да се видят в кафене в Шумен на 13 януари. При срещата след 1-2 минути разговор Николов сложил торбичката на масата и казал: „Това са парите“, но обвиняемият го моли да отиде с него до колата му, която се намира на около 100 метра, защото в кафенето има много хора. След като Пенев отключил колата, казал на Николов да влезе вътре и да остави торбичката с парите до скоростния лост, а 1000 лева в джоба на една от вратите на автомобила. Николов си тръгнал и малко преди да се качи в колата си, Пенев бил арестуван от служителите на полицията.

Пенев е обвиняем по чл. 304 от Наказателния кодекс за търговия с влияние, престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години или глоба до 5000 лева.

#прокурор #Шумен #СГС #Софийски градски съд #Румен Пенев #подкуп #ГДБОП #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »