От посолството на САЩ питали какво става с киселото ни мляко заради изказване на Явор Гечев

От посолството на САЩ питали какво става с киселото ни мляко заради изказване на Явор Гечев
A A+ A++ A

Не може хора, които ръководят Министерство на земеделието и храните и би трябвало да градят политиката в този сектор, да говорят глупости, които не отговарят на истината. Това каза за агенция „Фокус“ Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите, във връзка с изказване на зам.-министъра на земеделието и храните Явор Гечев, който заяви, че в България вече не се произвежда кисело мляко, а само йогурт. Според Зоров, силна реакция е имало и от научните среди.

„Тези думи имат и икономически, и финансови последствия за бранша. Един такъв сигнал на бившия министър на земеделието Мирослав Найденов за соята в колбасите доведе до срив в продажбите на месопреработвателите. Смятаме, че това ще се отрази сериозно“, обясни Зоров.

Зоров посочи, че са го търсили и от американското посолство, за да го питат какво става, тъй като това е много лош сигнал за нашите външни пазари. „Ако някой не знае в МЗХ, ние от години продаваме кисело мляко в чужбина заради това, че то е уникално и има здравен и профилактичен ефект, а също така и закваска“, обясни Зоров.

„Най-малко - искаме извинение. В декларация до министерството сме написали, че такива хора не може да има на отговорни позиции в нашата държава, това е решение на министър-председателя, той да реши какво ще прави в тази ситуация. Доста хора се упражняват на наш гръб, на тези, които работят и създават работни места в тази трудна ситуация. Това го правеше и бившият министър. Този стандарт се подготвя не от времето на Бойко Борисов, а още от 2004 година и е изключителна заслуга на Асоциацията на млекопреработвателите, подготвен е от научните среди и всички специалисти в бранша. Още 2005 – 2006 година той е внесен и съгласуван с Ветеринарната служба и Института по стандартизация, съгласуван е с всички служби по времето на Тройната коалиция, но неговото внедряване става по времето на правителството на Борисов“, каза още Димитър Зоров.

Във всички анонимни тестове в други страни нашето кисело мляко винаги заема първото място, и то - не при наше жури, добави Зоров. „Лошото е, че ние сами искаме да се самоунищожим, с оглед някой да извлече някакъв политически или друг дивидент. Протестът на млекопреработвателите е насочен като остър сигнал на водещи държавни позиции да бъдат слагани хора, които са добре запознати със сектора и даващи си сметка с какво се занимават“, обясни Зоров.

„Крайно време е и ние да си дадем сметка, че някои други държави се развиват, защото на такива позиции се слагат хора, които са се доказали в своя сектор. Крайно време е политиците да се засрамят и да си дадат сметка, че не може да използват икономиката като инструмент. Ако на потребителите се каже, че в България не се произвежда кисело мляко, а йогурт и в него няма нито една жива бактерия, те няма да отидат да си го купят“, посочи председателят на Асоциацията на млекопреработвателите. 

„Старият стандарт е много по-лош от новия и с много повече дефекти. В стария стандарт се допускаше съществуването на дрожди, това са замърсители. Едно време технологията не е била на толкова високо ниво. Тогава капачките бомбираха не от живата закваска и от живите организми, а от мръсотиите, от наличието на тези дрожди. Лошата хигиена е водела до бомбиране на кофички, до късия срок на годност и до по-малко здравно-профилактични ефекти върху човешкия организъм. Съхранявало се е по стария стандарт 10 градуса, като вдига по един киселинен градус на ден и може да трае 20 дни. При новото съхранение са правени проби и то може да трае два месеца, въпреки че пише 20 дни. Нашите потребители трябва да знаят истината, а не като стои в хладилника и не се е надуло киселото мляко да казват, че е боклук, няма такова нещо. Има много изследвания на живите организми. Трябва да браним останалото като малко ценности за външния свят и за нас“, обясни Димитър Зоров.

По думите му МЗХ трябва да даде средства за повишаване на културата и знанията на българския потребител, защото това е важно и за здравето, и за формирането на Брутен вътрешен продукт.

#Явор Гечев #млекопреработватели #кисело мляко #стандарт #скандал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"