ЕП ще гледа под лупа шпионските програми на САЩ

ЕП ще гледа под лупа шпионските програми на САЩ
A A+ A++ A


Комисията по граждански свободи на Европейския парламент ще извърши задълбочена проверка на американските програми на наблюдение, включително и за наличието на подслушвателни устройства в сградите на институциите на ЕС, и ще представи резултати до края на годината, съобщиха от пресслужбата на ЕП. Това гласи резолюция, приета днес.

Председателят на ЕП и лидерите на политическите групи потвърдиха започването на проверката. Депутатите настояха и за по‑добра защита за служителите, сигнализиращи за нарушения.

В резолюцията, приета с 483 гласа „за“, 98 „против“ и 65 „въздържал се“, депутатите изразяват сериозната си тревога от скандала с „Призм“ и други програми за наблюдение, остро осъждат шпионирането на представителства на ЕС и призовават властите в САЩ да предоставят възможно най‑бързо пълна информация относно тези обвинения .

Парламентът изрази силно притеснение и от обвиненията, че подобни програми са използвани и от страни членки на ЕС, като Обединеното кралство, Швеция, Холандия, Германия и Полша. Депутатите настояват да се провери дали програмите им за наблюдение са съвместими с европейското законодателство.

Проверка на Комисията по граждански свободи

Проверката на Комисията ще събира информация и данни от американски и европейски източници и ще представи заключенията си до края на годината. Тя ще оцени въздействието на наблюденията върху правото на неприкосновеност на личния живот на европейските граждани, защитата на личните данни, свободата на изразяване, презумпцията за невинност и правото на ефективна защита. Депутатите включиха проверката в таблица с препоръки за предотвратяването на подобни случаи в бъдеще и за засилването на компютърната сигурност на европейските институции, органи и агенции.

Защита на служителите, подали сигнал за нарушения

Депутатите подчертаха важността на наличието на процедури, позволяващи на служителите, сигнализиращи за сериозни нарушения, както и необходимостта те да получават защита, включително и на международно ниво.

Суспендиране на споразумението за пътническите и банковите данни?

Депутатите изискват от Комисията, Съвета и страните членки да обмислят използването на всички достъпни лостове при преговорите със САЩ, като например суспендирането на действието на споразуменията за обмен на пътнически резервационни данни и банкови данни за проследяване на финансирането на тероризма.

Защитата на данните да не бъде подценявана при преговорите за търговското споразумение

Не трябва да се прави компромис със стандартите на ЕС за защита на данните при преговорите за търговско споразумение между ЕС и САЩ, се казва в резолюцията. От друга страна, в документа се заявява, че би било жалко, ако преговорите се повлияят от обвиненията за шпионаж.

По-сигурна защита на данните

Парламентът призовава страните членки да ускорят работата си по законодателния пакет за защита на данните и приканва Комисията и властите в САЩ да възобновят преговорите за защита на данните без забавяне. Окончателното споразумение трябва да гарантира че достъпът на европейските граждани до американска съдебна система ще бъде същият, като този на американските граждани.

#Европейски парламент #САЩ #подслушване #следене #шпионаж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »