Европарламентът гласува по-строги наказания за кибератаки

Европарламентът гласува по-строги наказания за кибератаки
A A+ A++ A

Извършителите на интернет престъпления ще получават по-тежки наказания в ЕС, според новото законодателство, прието от Парламента в четвъртък. Новите правила, които са получили неофициално одобрението на Парламента и на Съвета, целят превенцията от кибератаки и засилването на ролята на полицията и съдебното сътрудничество, съобщиха от пресслужлата на ЕП.

Правилата изискват от страните членки да отговарят на спешни молби за съдействие в рамките на 8 часа. Проектът за директива изисква от страните в ЕС да заложат максимални срокове за затвор от не по-малко от 2 години за престъпления като нелегален достъп или намеса в информационни системи, данни и комуникации или съзнателното производство на инструменти за провеждането им.

Botnets

Законодателството предвижда наказание от най-малко три години за използване на т. нар. botnets — установяване на дистанционен контрол над голям брой компютри, чрез инфектирането им със вреден софтуер (malware).

Атаки срещу „критично важна инфраструктура“

Атаките срещу „критично важна инфраструктура“, като електроцентрали, транспортни мрежи и правителствени мрежи, ще могат да бъдат наказвани с 5‑годишни ефективни присъди. Същото важи и при атака от криминална организация или ако последиците са много тежки.

Най-много 8 часа за отговор при спешни молби

Страните членки ще трябва да отговорят в рамките на 8 часа на спешни молби за съдействие при кибератаки. Целта на мярката е да се подобри ефективността на полицейското съдействие.

Отговорност на юридическите лица

Юридическите лица (фирми и др.) ще бъдат подвеждани под отговорност, ако извършват нарушения в собствена полза (напр. чрез наемане на хакер за достигане до базата данни на конкурент и др.). Наказанията ще варират от ограничаване на определени правомощия до закриването им.

Следващи стъпки

Текстът, одобрен с 541 гласа „за“, 91 гласа „против“ и 9 гласа „въздържал се“, трябва да бъде официално одобрен от Съвета в кратък срок. Новата директива надгражда правила, приети през 2005 година. Страните членки трябва да я адаптират към националните си законодателства в рамките на две години след момента на приемането й.

#Европейски парламент #кибератаки #наказания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници