Министър Папазов: 1 млрд. лв. повече са получили железниците през 2009–2012 в сравнение с предходния период

Министър Папазов: 1 млрд. лв. повече са получили железниците през 2009–2012 в сравнение с предходния период
Министър Папазов очаква заместниците си „всеки божи ден“. Снимка: focus-news.net
A A+ A++ A

„Близо 1 млрд. лв. повече са получили железниците като държавни субсидии и капиталови трансфери за периода 2009 - 2012 г. в сравнение с 2005 - 2009 година. Наливането на пари не е довело да подобряване на финансовите резултати на дружествата, като в БДЖ са натрупани значителни загуби“, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, съобщи money.bg. Стана ясно, че агенция „Морска администрация“ ще има нов изпълнителен директор и това е Георги Цветков.

Според Папазов единственото, което са успели да направят предишните управляващи и ръководства в железниците, е да съкратят много хора. Само в БДЖ за периода 2009 - 2012 г. са освободени 4700 души, а от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ - около 3200 души.

„Ремонтите в дружествата са извършвани хаотично, което е довело до невъзможност за планиране на разходите и до „запушване на дупките“, подчерта Папазов. По думите му са изпуснати срокове за подготовка и планиране на следващия програмен период, като се е наложило преместване на ресурси от някои оси по ОП „Транспорт“ към тази, предвидена за железопътния транспорт.

Състоянието на пощите също не е леко според министъра, защото дружеството не е получавало утвърдената от ЕК субсидия в размер на 22 млн. лв., а само 2 млн. лв. Папазов допълни, че заедно с министър Зинаида Златанова ще разработят методика, която да определи конкретния размер на държавната субсидия.

Според Папазов от изключително значение е да изградим интермодален терминал във Видин, защото там се пресичат концентричните кръгове на автотранспорта на София, Букурещ и Белград. Друг приоритет е изграждането на връзката между Североизточна и Югоизточна България - проектът АМ „Черно море“.

Министърът заяви, че очаква назначенията на новите си заместници „всеки божи ден“.

#Данаил Папазов #БДЖ #Георги Цветков #Зинаида Златанова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"