Явор Гечев: Проверките за нерегламентиран внос са временна мярка

Явор Гечев: Проверките за нерегламентиран внос са временна мярка
Според заместник-министър Гечев субсидиите за родните поизводители могат да се изравнят с тези за европейските до 2015 г. Снимка: bnr.bg
A A+ A++ A

 

Проверките за нерегламентиран внос и занижени фактурни стойности са временна мярка и предстои резултатите да бъдат обобщени. Към края на месеца ще стане ясно дали ще продължат проверките на вносните плодове и зеленчуци по границите, съобщи агенция „Фокус“. По думите на заместник-министъра на земеделието и храните Явор Гечев този проблем трябва да бъде решен окончателно, като законът също позволява да бъде спрян внос на некачествени плодове и зеленчуци.

Според Гечев, „ако продукцията не отговаря на зададените стандарти, има остатъци от пестициди или други химикали, които противоречат на българското законодателство, тя може и да не стигне до пазарите“. Заместник-министърът добави, че са взети проби, с които акцията няма да приключи, и добави, че проверките се извършват комплексно от няколко институции, поради специфичните цели.

Гечев подчерта, че проблемите в отрасъла трябва да се решават на редовни срещи с участието на бранша. По думите му българските с европейските субсидии за производителите, могат да се изравнят до 2015 г.

#Явор Гечев #законодателство #субсидии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »