Стотици неквалифицирани чиновници назначавани незаконно в министерствата

Стотици неквалифицирани чиновници назначавани незаконно в министерствата
В Министерството на правосъдието са назначени с фрапантно заобикаляне на закона около 60 служители, заяви по време на пресконференция след заседанието на Министерския съвет Зинаида Златанова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Стотици чиновници са назначавани в министерствата на по-ниско и на високо ниво през последните години в нарушение на закона и без да имат необходимите качества.

В Министерство на правосъдието са назначени с фрапантно заобикаляне на закона около 60 служители, заяви по време на пресконференция след заседанието на Министерския съвет Зинаида Златанова, вицепремиер и министър на правосъдието, предаде агенция „Фокус“.

Изявлението бе направено в отговор на въпрос дали тече ревизия на назначенията, направени в последната една година.

„Докладваните от служебния министър случаи са 86, защото някои от тези служители са назначавани по този начин по два-три пъти на различни позиции“, коментира  Златанова.

Тя уточни, че става дума за хора, които са назначени, без да отговарят на съответните критерии. Златанова посочи, че е обявила конкурси, които да бъдат проведени абсолютно прозрачно по Закона за държавните служители. На въпрос - ще бъдат ли уволнени такива служители, Златанова отговори: да.

За последните четири години 1595 държавни служители са назначени във всички структури на Министерството на земеделието и храните. 265 са назначените в самото министерство, като само един е назначен с конкурс. Бройката без конкурси е доста голяма.

Министърът на земеделието проф. Димитър Греков допълни, че са сключени 677 граждански договора за над 3 млн. лв., проведени са командировки за над 5 млн. лв.

„И в Министерството на образованието са назначени много лица без конкурс, а чрез заобикаляне на закона. Има много хора, назначени на непълен работен ден, което не задължава да бъде с конкурс“, заяви министърът на образованието Анелия Клисарова.

И от двете министерства все още няма освободени.

Клисарова ще обърне внимание на дирекция „Еврофондове и европейски проекти“, които от 4 души са станали 90 души, като посочи, че те са назначавани в продължение на 8 години.

В Министерството на образованието, младежта и науката и в Министерството на земеделието и храните все още няма уволнения на служители, наети със „заобикаляне на закона“.

#Греков #Златанова #Димитър Греков #министерство #чиновници #Министерски съвет #Зинаида Златанова #Анелия Клисарова #Клисарова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »