Пациентски организации, БЛС и БЗС са срещу Пламен Цеков

Пациентски организации, БЛС и БЗС са срещу Пламен Цеков
Пациентски организации, Българският лекарски съюз (БЛС) и Българският зъболекарски съюз (БЗС) се обявиха против председателя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пациентски организации, Българският лекарски съюз (БЛС) и Българският зъболекарски съюз (БЗС) се обявиха против председателя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков. Те изразиха съмнение, че Касата се управлява непрозрачно, на пресконференция в Министерство на здравеопазването. На нея министър Таня Андреева обяви и своите заместници.

Лекарите и пациентските организации смятат, че няма диалог между НЗОК и останалите институции. При срещата си с министър Таня Андреева те обсъдиха проблемите в Здравната каса, както и тези при финансирането на лечебните заведения. Шест методики, които са приети от Надзорния съвет на касата в края на миналата година, са показали дефекти по-късно, твърди Пламен Таушанов, член на Надзорния съвет на НЗОК и председател на УС на Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП).

Сред тях има такива за финансиране на лечебните заведения, за медицински изделия и други. Той твърди, че деформациите са станали видни още в началото на 2013 г. Заради това няколко заседания на Надзорния съвет са отпаднали. „Оказа се, че от нас се иска да бъде приет бюджет с 30% по-малък, а се декларираше, че ще е 8% по-нисък от миналогодишния“, обясни Таушанов. Той сигнализира за това, че негови изказвания липсват от протоколите на заседанията.

„До края на май продължиха да се правят опити да се манипулира протоколът от съвещанията. Въпреки че протоколът се пише, накрая в решенията виждахме друг текст“, продължи Таушанов. Административният съд е отменил три от методиките на НЗОК, което е доказателство, че те са били сгрешени, твърди д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС.

„Да няма подписване от наша страна на Националния рамков договор (НРД) причината беше точно това – сгрешена методика“, обясни той и уточни, че дори и да са го подписали, няма как той да работи, „защото той не се интересува от това как работят болниците и от какво се нуждаят".

„Според условията в НРД ние трябва на всеки три месеца да получаваме данни за бюджета, но такова нещо никога не се е случвало, каза председателят на БЛС. Заради това и липсата на диалог ние искаме оставката на Пламен Цеков“, каза още д-р Райчинов. Той обясни, че в искането на оставка няма политически мотив. Медикът припомни, че предишните управляващи са искали оставката на бившия управител на Касата Нели Нешева.

Има разминаване между разчетите на финансовия отдел на болница „Св. Анна“ и тези, които вчера са били обявени на сайта на НЗОК. За това съобщи директорът на столичната МБАЛ „Св. Анна“ Димитър Димитров. Според него Касата е отчела, че е изплатила на „Св. Анна“ 6,7 млн. лв. Финансистите на болницата пък са описали 7,4 млн. лева. Подобно е положението и в столичната болница „Св. Екатерина“, каза още д-р Димитров.

#НЗОК #Пламен Цеков #БЛС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »