Продаденият „Булгартабак“ с ново ръководство

Продаденият „Булгартабак“ с ново ръководство
Протестно шествие и митинг поради несъгласие с приватизацията на „Булгартабак“ пред Агенцията за приватизация в началото на септември 2011 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новите собственици на „Булгартабак“ освободиха старото ръководство на дружеството и назначиха ново.

За членове на Борда на директорите са назначени Александър Юриевич Романов, Явор Николаев Драганов, Ангел Димитров Димитров, Венцислав Златков Чолаков и Миглена Петрова Христова, се казва в обявление на БФБ – София.

Александър Романов е един от ръководителите на ВТБ „Капитал“, поделение на руската Външнотърговска банка (ВТБ), което чрез австрийската „БТ Инвест“ придоби 79.83% от „Булгартабак Холдинг“ срещу сумата от 100.1 млн. евро.

Явор Драганов е съдружник в „Ну Ейдж“ ООД и „Геопак“ ООД и деен участник в движението „Българският Великден“.Той е магистър по финанси и право, съобщава investor.bg.

Венцислав Чолаков е управител на „Билла България“ ЕООД и съдружник в „Ивел-М“ ООД. Той е инженер и магистър по финанси.

Ангел Димитров е магистър по финанси и банково дело. Той е бил изпълнителен директор на „Булгартабак Холдинг“ през 2008 г., както и на „Пловдив БТ“ през 2000 г. и на „Слънце – Стара Загора БТ“ от 2003 до 2005 г.

Миглена Петрова Христова е съдружник в „ЕЛ-М“ и „Г“ ООД. Тя е магистър по технологии на тютюна и тютюневите изделия.

Акционерите на „Булгартабак“ освободиха сегашния състав на Съвета на директорите, в който влизаха Александър Манолев, Георги Костов и Иван Биларев.

Сделката по приватизацията на „Булгартабак“ беше финализирана на 17 октомври, след като купувачът – „БТ Инвест“, преведе и оставащите 80 млн. евро по договора и получи прехвърлени 79.83% от капитала на дружеството.

Общата стойност на сделката беше 100.1 млн. евро. С нейното окончателно приключване руската банка получи цигарените фабрики в Благоевград и София, преработвателното предприятие в плевенското село Ясен, дистрибутора на цигари „Булгартабак трейдинг“ и фабриките за изкупуване и обработване на тютюн в Асеновград, Шумен, Хасково и Дулово.

„Булгартабак“ държи най-голям дял по продажби на цигари и тютюневи изделия в страната – 34.5%. След него се нареждат вносните „Карелия“ и „Филип Морис“, заедно с пловдивската цигарена фабрика „Кингс табако“.

Най-продаваната марка цигари в България е „Виктори“, следвана от „Карелия“ и „Кинг“.

#производител #тютюн #цигари #Борд на директорите #Съвет на директорите #ВТБ #ВТБ Капитал #Булгартабак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници