Манфред Вебер от ЕНП иска нови избори в България, Илияна Йотова пита - аз искам ли избори в Германия?

Манфред Вебер от ЕНП иска нови избори в България, Илияна Йотова пита - аз искам ли избори в Германия?
Евродепутатът Илияна Йотова защити кабинета "Орешарски". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Искаме нови избори в България, заяви Манфред Вебер, евродепутат от Групата на ЕНП в ЕП, на дебата за ситуацията в България в Европейския парламент в Страсбург, предаде агенция "Фокус".

Евродепутатът Манфред Вебер от Групата на ЕНП започна изказването си с това, какво се случва в България

"Пари ли са дадени, постове ли са обещани", попита Вебер.

"Още първите решения на това правителство са доста обезпокояващи. Десетки хиляди граждани протестират по улиците за случващото се в страната. Това не е добър признак за демокрацията и върховенството в закона. Надявам се, че Вивиан Рединг, заместник-председателят на ЕК, ще продължат да следят случващото се в България. ЕНП ще направи всичко възможно върховенството на закона да се върне в България. Искаме нови избори", каза Манфред Вебер.

Евгени Кирилов от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент каза:

"Досега "Атака" не е гласувала за нас; откога регистрацията в парламента се приема за подкрепа. ГЕРБ вече един месец не е в този парламент. Ние се нуждаем от опозиция. Можем ли да работим съвместно", каза Евгени Кирилов.

Манфред Вебер от ЕНП взе думата и заяви също: "Борисов трябваше да стане министър-председател. Вместо това социалистите сключиха договор с дявола".

Евродепутатът Илияна Йотова каза на Манфред Вебер от ЕНП: "Страдате от особен вид раздвоение. Преди малко в дебата за Унгария защитавахте едни принципи, сега за България сте на други принципи. С какво право точно вие ще се обявявате против законно избраното българско правителство, волята на българския народ, и ще искате предсрочни избори? Аз искам ли предсрочни избори в Германия", попита Илияна Йотова.

Клауд Мораес от групата на Социалистите заяви: "Приключихме дебата за Унгария, анализирахме тяхните реформи. Въпросът за България е много различен. Какво се случи в България - неправилно избран човек бе сложен на главен пост в борбата с корупцията и организираната престъпност. Това може да означава една смесена игра", коментира той.

Филиз Хюсменова от АЛДЕ коментира: "Нашите закони се прилагат, институциите функционират нормално. В България избрахме законноста, демокрацията, в страната има Народно събрание, което работи активно. Протестират част от гражданите, което също е законно и демократично. Правителството се съобрази с част от исканията им. Партия "Атака" не подкрепя това правителство, тя не е в коалиция с партията мандатоносител, нито с ДПС. Първият български политик, който разчиташе на подкрепата на "Атака", беше Бойко Борисов, тогава ЕНП не изрази неодобрението си. На настоящото правителство трябва да се даде шанс, каза Филиз Хюсменова.

"Да уважаваме законността, каза тя. Ако вашата партия си беше на място в парламента, това правителство щеше да работи още по-успешно", отговори Хюсменова на въпрос на Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ.

#Манфред Вебер #ЕНП #Вивиан Рединг #Евгени Кирилов #Илияна Йотова #Филиз Хюсменова #АЛДЕ #Атака #ГЕРБ #Борисов #социалисти #избори #Европейски парламент #ЕП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »