Сидеров прати писмо до главния прокурор, пита за имунитета си

Сидеров прати писмо до главния прокурор, пита за имунитета си
Сидеров твърди, че партиите, които не са успели да влязат в парламента, се опитват да го очернят. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров изпрати отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, за да разбере дали има основания за свалянето на депутатския му имунитет.

Сидеров твърди, че партиите, които не са успели да влязат в парламента, се опитват да го очернят, и настоява министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев да изпълнява функциите си и да гарантира спазването на обществения ред.

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми господа,

В последните седмици партии, които се провалиха на парламентарните избори, компенсират политическата си немощ с нападки и провокации към мен - Волен Сидеров и ПП "Атака". Останалите извън парламента политици, вместо да подадат оставки като лидери, заради категоричния провал на политиките, които водят, те адресират агресията си към мен и необосновано издигат искания за сваляне на депутатския ми имунитет. В тези провокации участват и бизнес кръгове, близки до бившите управлявали от ГЕРБ, които в момента търпят огромни загуби, благодарени на работата на 42-то Народно събрание, което предприе необходимите мерки в посока прекратяване на корупционните схеми. В медиите излезе информация, че ръководството на партия ДСБ с писмо до Вас е поискало снемане на имунитета ми.

Според Конституцията на Република България /Чл. 70/, свалянето на имунитета на народен представител се иска винаги за конкретно престъпление. Ако са налице достатъчно данни, че народен представител е извършил престъпление от общ характер, главният прокурор отправя мотивирано искане за започване на наказателно преследване до Народното събрание, а когато то не заседава - до неговия председател, с което се иска разрешение. Към искането се прилагат достатъчно данни, които са необходимо условие за започването на наказателното преследване. Когато искането е за задържане, Народното събрание се произнася с отделно решение.

Господа,

Призовавам Ви, в качеството си на Главен прокурор на Република България и Министър на вътрешните работи, да излезете с официално становище дали има постъпили данни, че аз Волен Сидеров, съм нарушил закона по някакъв начин и има ли основания за искане за сваляне на депутатския ми имунитет.

Също така, според Конституцията на Република България /Чл. 69/, народните представители не носят наказателна отговорност за начина, по който са гласували и за изказаните мнения - независимо къде се намират, когато правят изказването. Този текст важи не само когато участват в работата на органите на Народното събрание, но и когато са извън Народното събрание, но правят изказвания по повод заеманата служба.

Според Конституцията на Република България, аз в качеството си на народен представител имам право да изразявам свободно политическите си убеждения и гражданската си позиция, без това да дава основания да се иска сваляне на имунитета ми на народен представител.

Господин Главен прокурор, господин Министър на вътрешните работи,

Необходимо е да излезете с официално становище по гореописаните въпроси, за да спрат спекулациите, които засягат най-висшия държавен орган - Народното събрание, както и представляваните от Вас институции - Прокуратурата на Република България и МВР. Също така за пореден път настоявам, господин Йовчев, да започнете да изпълнявате задълженията си на Министър на вътрешните работи и да не допускате вандалски действия в столицата и нарушаване на законите в страната ни.

 

02.07.2013г. С уважение,

Гр. София Волен Сидеров

Председател на ПП АТАКА

#Волен Сидеров #Атака #Цветлин Йовчев #ДСБ #ГЕРБ #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"