Откриха търсената с години генетична причина за рака на простатата

Откриха търсената с години генетична причина за рака на простатата
A A+ A++ A

Резултатите от ново изследване показват, че при мъжете, които са носители на рядка генетична мутация, рискът за развитие на рак на простатата е 10 до 20% по-висок. Това обяснява появата на заболяването в няколко поколения в едно семейство, както и засягането на млади мъже от това коварно заболяване.

Проучване, в което са взели участие повече от 5000 мъже, показва, че при 1.4% от тях е установена мутация на HOXB13 гена. При носителите на мутацията било установено, че в семейството им има и друг болен (баща, брат).

Професор Уилиам Исаак от университета Джон Хопкинс споделя, че търсенето на този мутантен ген е отнело повече от 20 години. От много време е ясно, че ракът на простатата се предава в семействата, но чак сега се получават резултати от мутацията на кой ген се получава това заболяване.

Друго проучване, изследващо появата на заболяването при млади мъже от 94 семейства, показва, че те всички са имали мутация на HOX13 гена. Последният има важна роля в развитието на рак на простатата.

Учените се нуждаят от по-мащабно изследване, за да установят дали има и други гени, причина за развитието на рак на простатата и унаследяването му в семействата.

Всяка година около 36 000 души във Великобритания са диагностицирани с рак на простатата и около 10 000 умират от това заболяване. Над 240 000 пък е броят на новорегистрираните случаи в САЩ. Повечето случаи са спорадични, а средната възраст, на която се диагностицира заболяването, е 70 години.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"