ЕК иска спиране на еврофондовете за страни с прекомерен дефицит

ЕК иска спиране на еврофондовете за страни с прекомерен дефицит
На снимката: Председателят не ЕК Жозе Мануел Барозу. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия предложи тотално спиране на еврофондовете за държавите членки, които нарушават бюджетните правила на ЕС.

Планът, оповестен от Комисията в четвъртък, цели засилване на финансовите санкции за всички 27 страни членки, а не само за 17-те държави от еврозоната, при допускане на прекомерен бюджетен дефицит, съобщи Ройтерс.

Според правилата на Пакта за стабилност и растеж, обект на глоби са само държавите, приели единната валута.

Към момента суспендирането на средства по еврофондовете е приложимо за страни, продължително надвишавали 3-процентовия допустим праг на бюджетния дефицит. Това обаче се отнася само за кохезионните фондове - един от няколкото инструмента за предоставяне на евросредства за държавите от ЕС.

Сега обаче ЕК иска правомощията да блокира всички европейски фондове за всяка една от страните членки, допуснали бюджетен дефицит от над 3% от БВП и пренебрегнали призивите на ЕС да вкара финансите си в норма.

Инициативата е част от предложението на ЕК за промени в правилата за предоставяне на фондовете по линия на регионалната политика в ЕС за периода 2014-2020 г., които предвиждат 376 млн. евро за инфраструктурни проекти и други инициативи за регионално развитие.

Европейската комисия не планира да спре плащания за инфраструктурни проекти в България, но парите по Оперативната програма "Транспорт" може да не стигнат за всички проекти и финансирането на част от тях да остане за след 2014 г., съобщи в интервю за БНР говорителят на ЕК за регионалната политика Тон ван Лиероп.

Междувременно в четвъртък стана ясно, че европейските средства по българската оперативната програма "Транспорт" може да не стигнат за всички проекти и финансирането на част от тях да остане за след 2014 г.

Това съобщи говорителят на ЕК за регионалната политика Тон ван Лиероп, който бе категоричен, че не става въпрос за загуба на пари, а поради финансови причини и причини, свързани с планирането, се очаква пренасочване към следващия финансов период.

Почти сигурно сред проектите, чието финансиране ще бъде отложено за след 2014 г., е тунелът на магистрала Струма през Кресненското дефиле, което бе потвърдено и от министрите на регионалното развитие и благоустройството и еврофондовете Лиляна Павлова и Томислав Дончев.

#ЕС #Европейски съюз #Европейската комисия #ЕК #еврозоната #Бюджетен дефицит #еврофондове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »