МЗХ създава мобилни групи за контрол на вноса от Македония

МЗХ създава мобилни групи за контрол на вноса от Македония
Според министъра на земеделието и храните зеленчукопроизводството изостава отраслово. Снимка : БГНЕС
A A+ A++ A

МЗХ (Министерството на земеделието и храните) ще предложи създаване на мобилни групи за контрол на вноса на зеленчуци от Македония, съобщи агенция „Фокус“. Предложението обхваща периода на месеците: юли, август и септември.

 

„Договорихме се със зеленчукопроизводителите да има по един представител от тях в работните групи. Контролът ще бъде много сериозен и на граничните пунктове. В дългосрочен план ще помислим за създаването на звено, което да планира маркетинговия пазар на зеленчукопроизводството“, заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

 

Според него проблемите на зеленчукопроизводителите и проблемите на животновъдите са натрупани през последните 20 години.

 

По думите на министъра хората имат основание да протестират, защото България от страна, която изнася зеленчуци, се е превърнала в страна, която внася.

 

При проверка на граничния пункт „Капитан Андреево“ е установено, че едва около 10% от транспортираните през пункта зеленчуци са предназначени за нашата страна, а останалите се изнасят в чужбина.

 

На граничния пункт „Капитан Петко Войвода“ е регистрирана зеленчукова продукция, която се вкарва в България на изключително ниски ставки. Веднага след двете изненадващи проверки потокът на превозни средства с плодове и зеленчуци през границата значително е намалял.

 

Според министър Греков търговци, които продават само по една касетка от продукцията си, също оказват влияние на тези, които продават по-големи количества.

#МЗХ #зеленчукопроизводители #животновъди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »