Министърът на финансите: Ще разчитаме повече на доброволното плащане на данъци

Министърът на финансите: Ще разчитаме повече на доброволното плащане на данъци
A A+ A++ A

Ще разчитаме повече на доброволното плащане на данъци и на превантивните мерки. Това заяви днес на брифинг в МФ финансовият министър Петър Чобанов по повод набелязаните мерки от ведомството му за подобряване на събираемостта и оптимизирането на работата на приходните агенции, предаде БГНЕС.

МФ е предвидило и специални мерки за повишаване събираемостта на бюджетните приходи и те включват две групи: първата е свързана с интензивни проверки в идентифицираните рискови сектори - сроковете са постоянни и вече се прилагат. Ще се оптимизира и работата по ревизионната дейност в приходните агенции с основен акцент повишаване ефективността на процеса по възстановяване на ДДС от НАП. Ще има и поименен регистър във всяка териториална дирекция на НАП и обобщен регистър на ниво централно управление за невъзстановеното ДДС, включващ и причините за това.

„Изразих вече тревоги относно приходите за тази година - рисковете са за около 1 млрд. лв., ситуацията е динамична и продължаваме с анализите, посочи Чобанов. Макрорамката на бюджета също дава основания за такова опасение, добави той. С работодателските организации се видях, но планираме с тях широк кръг срещи, утре ще се видя и със синдикатите, предстои среща с Националното сдружение на общините, с НПО и с академичните среди, продължи министърът. Идеята ни е да разчитаме повече на доброволното плащане на данъците, на превантивните мерки, е мнението на министъра.

За намаляване на административната тежест за бизнеса е предвидено автоматично предоставяне на информация по електронен път на лицата за настъпили промени в данъчно-осигурителните сметки, отбеляза финансовият министър. Ще бъде намалена и документацията, изисквана от органите на НАП и АМ при извършване на проверки и ревизии, каза Чобанов. Ще бъдат въведени нови електронни услуги от двете приходни агенции с цел опростяване на процедурите по деклариране, издаване и връчване на документи и др., както и електронен обмен на информация.

Ще има достъп на държавните органи до информационните системи на НАП за удостоверяване на наличие на липса на публични задължения на физически и юридически лица, продължи министърът. Ще стартира и проект за унифициране на декларирането на задължителните осигурителни вноски - целта е то да се опрости, посочи Петър Чобанов.

#Петър Чобанов #данъци #събираемост #мерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »