Стачката на миньорите започна

Стачката на миньорите започна
Безсрочните стачни действия на миньорите започнаха с идването на работа на втората смяна на 15 януари. Снимка: dariknews
A A+ A++ A

Безсрочната ефективна стачка на миньорите в „Мини Марица-изток“ започна с идването на втората смяна в 20.00 часа на 15 януари.

В 19.30 часа след назначението на нощната смяна на миньорите стачкуващите са на 100%, заяви в неделя вечерта Валентин Вълчев, лидер на КНСБ във въгледобивното дружество „Мини Марица-изток“, цитиран от БГНЕС.

Причина за стачката е отказът на изпълнителния директор на въгледобивното дружество да изпълни подписаното споразумение от 12 юли 2011 г.

Водените повече от месец преговори не доведоха до изпълнението му, за което миньорите винят ръководството на компанията.

Миньорите също така се обявяват категорично срещу затварянето на енергийни мощности в страната, което неминуемо ще доведе след себе си и до закриване на рудници.

Те се противопоставят и на увеличаването на възрастта за пенсиониране, която според тях е „геноцид към българските работници“.

Синдикатите обвиняват управляващите, че все повече задълбочават конфликтите, а не ги разрешават.

„Водени от желанието да се борим за нашите социални, синдикални и човешки права, сме твърдо решени да ги отстояваме и защитаваме“, категорични са те.

Провелите се в петък преговори, които продължиха 13 часа, се оказаха безплодни. Не беше постигнато споразумение по нито едно от исканията, изложени в стачната декларация, обявиха тогава синдикатите.

За провала на преговорите потвърдиха и от ръководството на „Мини Марица-изток".

„Исканията на преговарящите бяха много крайни. През цялото време търсихме компромиса. Обсъждаха се много и различни варианти, но за съжаление отново не успяхме да постигнем споразумение. Синдикатите се оттеглиха от срещата, отказвайки да подпишат изготвения протокол. Въпреки това сме готови да продължим да преговаряме“, заяви изпълнителният директор на „Мини Марица-изток" ЕАД инж. Евгени Стойков.

#миньори #стачка #Мини Марица-изток #Валентин Вълчев #КНСБ #синдикати #инж. Евгени Стойков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"