Хърватия вече в официално е част от ЕС

Хърватия вече в официално е част от ЕС
Официалното влизане на Хърватия в ЕС стана в полунощ, местно време /01:00 часа българско време/. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Десетки хиляди хървати отпразнуваха в първите минути на 1 юли влизането на страната в Европейския съюз.

Хърватия стана 28-ата държава член на Европейския съюз, 22 години след откъсването на страната от Съюзна федеративна република Югославия /СФРЮ/ и обявяването й за независима държава.

"Добре дошли в Европейския съю", отправи поздравление към събралите се в центъра на Загреб председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Малко след това "Одата на радостта" на Бетовен – символ и химн на Европейското обединение - прозвуча в столицата на 28-та страна-членка на блока, съобщи АФП.

Официалното влизане на Хърватия в ЕС стана в полунощ, местно време /01:00 часа българско време/.

Не всички хървати приеха влизането на страната в ЕС като празник. Противниците на присъеднивяването посрещат датата с поставени на домовете си черни знамена. Активистите се обединиха чрез социалната мрежа Фейсбук в съответната група.

Представителите на движението "Окупирай Хърватия" също обявиха за провеждането на протестни акции срещу влизането в ЕС в Загреб.

Страната е изправена пред пета година на рецесия и рекордна безработица от 21%  и дори президентът Иво Йосипович призна в интервю за "Асошиейтед прес", че празненствата не са твърде много, "понеже общото положение не е блестящо".

#Хърватия #ЕС #Загреб #Барозу #Иво Йосипович

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници