България подписа за военни учения с Израел

България подписа за военни учения с Израел
Mинистърът на отбраната Аню Ангелов бе посрещната от израелския си колега Ехуд Барак в Тел Авив в неделя. Снимка: Министерство на отбраната
A A+ A++ A

Две военни споразумения бяха подписани в неделя в Тел Авив по време на среща на министъра на отбраната на България Аню Ангелов и вицепремиера и министър на отбраната на Държавата Израел Ехуд Барак.

Първото споразумение е за съвместни военни тренировки и учения, съобщиха от Министерството на отбраната.

„Споразумението цели да разшири военното сътрудничество между двете държави чрез провеждане на съвместни тренировъчни дейности, което ще доведе до по-голяма оперативна съвместимост и до усъвършенстване на подготовката на подразделения от въоръжените сили за работа в международна среда“, обясниха от военното ведомство.

Документът  регламентира правата, задълженията и отговорностите на двете страни при съвместни тренировки на въоръжените сили, статута на силите на територията на приемащата страна.

На срещата между двамата министри в Министерството на отбраната в Тел Авив бе подписан още един двустранен документ - Меморандум за разбирателство за сътрудничество в отбранителната промишленост между българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на отбраната на Израел.

С него се регламентира сътрудничеството в производството и търговията на продукти с отбранително предназначение между двете страни и разширяване на съвместната научна, изследователска, проектна и експериментална дейност.

„Убеден съм, че двете споразумения, подписани днес, не са просто документ за бизнеса и документ за армиите на двете държави, а носят и своето политическо послание – България и Израел са още една крачка по-напред към засилено партньорство и стратегически  диалог“, каза министър Ангелов на церемонията по подписването.

Той бе посрещнат с почетен караул в Министерството на отбраната в Тел Авив, където разговаря близо час със своя колега Ехуд Барак.

Ангелов и Барак набелязаха като възможни направления на сътрудничество в сферата на отбраната военното обучение и тренировки, обмяна на информация и опит.

#Израел #Министерство на отбраната #Ехуд Барак #Аню Ангелов #военни учения #Тел Авив #министър на отбраната #Министерство на икономиката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"