Трайков: Ще върнем българските строители и стоки на алжирския пазар

Трайков: Ще върнем българските строители и стоки на алжирския пазар
Премиерът Борисов (вляво) приема алжирската правителствена делегация. Снимка: МС
A A+ A++ A

Ще работим заедно за връщането на българските строителни фирми и на българските стоки на алжирския пазар, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Това той обяви при откриването на Българо-алжирския бизнес форум в рамките на 19-ата сесия на Смесения комитет за икономическо, научно и техническо сътрудничество в София, съобщиха от пресцентъра на енергийното министерство.

Форумът бе открит от двамата съпредседатели на комисията – министър Трайков и министърът на водните ресурси на Алжирската демократична и народна република Абделмалек Селлал.

Неизползваните докрай възможности за търговия между България и Алжир бяха основната тема на форума.

Сред стоките, които имат потенциал да увеличт износа на България, са храни, напитки, медикаменти и други фармацевтични продукти, медицинска апаратура, облекла, машиностроителна продукция, машини за хранително-вкусовата и преработвателната промишленост, стана ясно по време на форума.

Българските износители биха могли да увеличат доставките и на някои видове традиционно машиностроене, сечива и метални конструкции.

Според Трайков мащабната програма за строителство на жилища в Алжир също е възможност за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни. България има добри традиции в отрасъла и компании с доказан международен авторитет и опит, които предлагат изключително привлекателно съотношение между цена и качество, смята той.

По думи на министъра участието на български фирми в инфраструктурни проекти е перспективно, тъй като разполагаме с добър технически опит и квалифицирани специалисти.

Трайков обърна внимание и върху сътрудничеството между страните в сферата на туризма. Природните дадености и културно-историческото наследство на България затвърждават позициите й като привлекателна дестинация за целогодишен отдих.

По-рано във вторник, когато посрещна Селлал в София, Трайчо Трайков заяви, че „българският бизнес е „гладен“ за връзки с алжирски компании“.

„Уверявам ви, че гледаме изключително сериозно на контактите с Алжир. Трябва да работим заедно за реализацията на съвместни проекти, да си сътрудничим в сферата на търговията, бизнеса и туризма“, каза на свой ред министър-председателят Бойко Борисов.

#премиер #министър-председател на България #Бойко Борисов #министър на икономиката #Министерство на икономиката #Трайчо Трайков #ПЧИ #чужди инвестици #Алжир #Абделмалек Селлал #износ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници