ГЕРБ одобрява мораториум за шистовия газ?

ГЕРБ одобрява мораториум за шистовия газ?
Според Николов управляващите ще подкрепят предложението на лидера на РЗС. Снимка: 168chasa.bg
A A+ A++ A

Очаква се ГЕРБ да одобри мораториум (временна забрана) на проучванията и добива на шистов газ в понеделник.

„ГЕРБ ще одобри налагането на мораториум на проучванията и добива на шистов газ в България. Това ще стане на извънредно заседание на парламентарната комисия по икономическа политика в понеделник“, съобщи за вестник „Труд“ зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов.

Въпросът е бил обсъден в петък късно вечерта на среща между парламентарната председателка Цецка Цачева и зам.-шефа на ГЕРБ с представители на „Гражданска инициатива за забрана на шистов газ“.

За подобно развитие намекна и премиерът Бойко Борисов. Също в петък той коментира:

„В момента в парламента има мораториум върху темата шистов газ - толкоз. След като има опасност за околната среда, да не се допуска“.

Новината за предстоящото налагане на мораториум съвпадна с кулминацията на неколкомесечната кампания срещу добива на шистов газ в България.

Хиляди граждани излязоха вчера на протест в 12 града с искания депутатите да наложат мораториум, а по-късно и закон за забрана на технологията хидравлично разбиване на скали, която се използва.

Опасенията им са, че методът е опасен за околната среда и може да отрови подпочвените води.

На заседанието си в понеделник икономическата комисия ще обсъди проекти на БСП, „Атака“ и Яне Янев за забрана на добива на шистов газ у нас.

Според Николов управляващите ще подкрепят предложението на лидера на РЗС.
Съпредседателят на СДС и шеф на икономическата комисия Мартин Димитров също потвърди, че в понеделник най-вероятно комисията ще одобри проекторешение за мораториум за шистовия газ.

Идеята обаче е да се ограничи конкретният метод за проучвания, предложен в България, но не и проучванията и добивът на шистов газ изобщо. Ако мораториумът е по-строг, десните вероятно ще гласуват „въздържал се“.

Според източник на „Труд“ следващата седмица екоминистерството ще вкара чрез депутат от ГЕРБ промени в Закона за подземните богатства.

В него ще бъде записано, че за всички сондажи за нефт с дълбочина над 1000 метра ще се иска задължителна оценка на въздействието на околната среда.

При оформянето на текстовете управляващите щели да се съобразят с предложенията на еколозите.

Сред най-големите страхове на природозащитниците е, че при добива на шистов газ се използва коктейл от опасни химикали.

#шистов газ #мораториум #ГЕРБ #зам.-председател на ПГ на ГЕРБ #Валентин Николов #Николов #Бойко Борисов #премиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »