Георги Първанов: Протестиращите трябва да търсят качествено новото, за да ги чуят

Георги Първанов: Протестиращите трябва да търсят качествено новото, за да ги чуят
Георги Първанов коментира, че лозунгите от рода на „червени боклуци“ са интересни за младите хора. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Случващото се днес идва да покаже, че демокрацията не е необратим процес и не можем да кажем, че „сме построили демократичния строй“, както навремето си позволявахме за един друг строй да даваме подобни оценки, заяви Георги Първанов, президент 2002 – 2012 година.

„Смятам, че българинът има здраво чувство за историческа памет и може да отсее зърното от плявата. Това, че някои повтарят едни и същи номера до изтъркване (сега виждам, че Едвин Сугарев отново гладува), идва да покаже, че в свързаните с политиката има хора, които залагат на остротата, на агресията, на конфронтацията, защото не са силни тогава, когато нещата опират до реалната политика, до конкретните управленски действия“, коментира Георги Първанов пред агенция „Фокус“.

Георги Първанов коментира, че лозунгите от рода на „червени боклуци“ са интересни за младите хора.

„Подобни лозунги са лесни, интересни са за по-младата част, особено за онези, които посещават спортните събития. Мисля, че протестът само губи от това, че залага на подобни послания. Това подсказва известно изчерпване, въпреки че в хода на самия протест има някои лозунги и послания, които звучат оригинално“, коментира бившият държавен глава.

Според него, за да има повече чуваемост, протестиращите трябва да търсят качествено новото. Тогава възможността за въздействие определено ще бъде по-висока.

„Не се чувствам обаче засегнат, защото знам, че зад червената идея, колкото и условно да звучи това, стоят стотици хиляди честни, почтени хора, които са дали всичко от себе си, за да изглежда България днес така; дали са всичко от себе си за един по-друг образ на страната ни. Това, че и от едната, и от другата страна има калпави ръководители, не е основание да заклеймяваме или да слагаме негативен етикет на цяла една общност. Това е един от уроците на демокрацията, които аз съм прочел“, каза Георги Първанов.

#Георги Първанов #протести #протестиращи #БСП #Първанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"