Трима арестувани за измами в Банката на Ватикана

Трима арестувани за измами в Банката на Ватикана
Разследването на крупни финансови измами започна през 2010 г. срещу Института за религиозни творби, както се нарича Банката на Ватикана. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Епископ, агент на италианските тайни служби и финансов посредник са арестувани в петък сутринта, в рамките на разследването за крупни измами и пране на пари в Банката на Ватикана, съобщава в. „Корриере дела Сера".

Задържаният епископ е монсеньор Нунцио Скарано, епископ на Салерно, в южна Италия, докато самоличността на другите двама не се съобщава засега.

Разследването на крупни финансови измами започна  през 2010 г. срещу Института за религиозни творби, както се нарича Банката на Ватикана. Тази банка е заподозряна  за нарушаване на законодателството и пране на пари.

В рамките на разследването срещу тогавашните президент и генерален директор на банката Еторе Готи Тедеши и Паоло Киприани бяха блокирани десетки милиони евро авоари.

През годините скандалите, около Института опетниха много реномето на Банката на Ватикана, като се предполага че хиляди престъпници са се възползвали от анонимността или използването на псевдоними, за да „изпират” парите си.

#Ватикана #измами #пране на пари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници