Шест пингвина дженто на гости в София

Шест пингвина дженто на гости в София
Шест пингвина от вида дженто пристигнаха в софийския зоопарк, където ще прекарат следващите два месеца. Снимка: pixdaus.com
A A+ A++ A

Шест пингвина от вида дженто пристигнаха в софийския зоопарк, където ще прекарат следващите два месеца.

„Шест пингвина дженто – четири женски и два мъжки, гостуват в столичния зоопарк“, каза директорът на зоологическата градина д-р Иван Иванов пред агенция „Фокус“.

Животните са пристигнали в 15.30 ч. вчера със специален чартърен полет от английски зоопарк. Пингвините са на възраст от 6 до 10 месеца и са с височина между 60 и 80 см.
„Много красиви животни, с жълти човки. Това са класическите пингвини, които сме виждали по реклами на сладоледи“, обясни д-р Иванов.

Пингвините дженто са третият по големина вид пингвини след кралските и императорските. Задължително условие за отглеждането им са ниските температури. Хранят се с херингоподобна риба, за България това е меджит.

„Колегите бяха залепили етикети, на които пишеше: „Внимание, тези животни хапят“. С ръкавици ги освобождавахме снощи. Всеки трябваше да бъде премерен и да му бъде проверен микрочипът“, разказа д-р Иванов.

По думите му животните са се аклиматизирали много бързо и веднага са тръгнали към басейна.

„Но в инструкциите, които получихме, се казва да не ги къпем веднага, да се държат 24 часа затворени, след което да ги нахраним и да ги пуснем да се къпят“, обясни директорът.

Най-голямото изискване за отглеждането на пингвините дженто е да няма никакъв чужд предмет в клетките, защото този вид пингвини са много любопитни и поглъщат всичко, което попадне пред тях, и има опасност от неприятни инциденти.

„За първи път гледаме пингвини дженто и не смеехме да вземем голям брой“, уточни д-р Иванов.

Шестте животни ще гостуват на столичния зоопарк два месеца, след което на тяхно място ще пристигнат други осем, а след тях нови десет.

От днес красивите животни могат да бъдат видени в столичния зоопарк, който ще е отворен за посетители от 9.30 до 18.30 часа.

#пингвин #зоопарк #зоологическа градина #София #пингвини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"