Подписахме споразумение с Русия за ядрено гориво

Подписахме споразумение с Русия за ядрено гориво
A A+ A++ A

„Росенергоатом“ подписа четиристранно споразумение с ядрените оператори на България, Чехия и Украйна за „нулев отказ“ при използването на ядреното гориво на руската компания ТВЕЛ, съобщи директорът на руския производител Юрий Оленин на международния форум „Атомекспо 2013“ в Санкт Петербург, Русия, предаде Стандартнюз.

Целта на идеята „нулев отказ“ е да се изключат каквито и да било проблеми при работата с руското ядрено гориво. На практика това означава подписалите меморандума страни да съобщават на производителя за всякакъв род проблеми с горивото, за да бъдат отстранявани те своевременно. Става дума за инициатива на ТВЕЛ, която е започнала от миналата година, но сега е оформена като международно споразумение. „Вече са създадени органи на управление на този проект и планове за работа. Надяваме се, че в най-скоро време ще имаме вече резултати - съответно ще се повиши културата на експлоатиране на ядреното гориво и ядрените блокове ще се експлоатират безопасно и надеждно“, обясниха от руската страна.

Отношенията на ТВЕЛ с България бяха коментирани пред журналисти по време на форума от Юрий Оленин така: „Ако не засягаме политическата част, ние имaмe прекрасни отношения с България“.

Оленин даде висока оценка на работата на българските си колеги от АЕЦ „Козлодуй“. „Смятам българите за един от най-добрите оператори. Ние черпим един от друг много неща. Българите ни поставят задачи и ние ги изпълняваме“, добави той. Той се надява, че политическите проблеми между нашите страни ще бъдат разрешени и това ще позволи да се прави взаимноизгоден бизнес.

Заместник-комисарят по енергетиката на ЕК Петер Фарос заяви, че Евросъюзът не вижда препятствие пред използването на руската ядрена технология за строителството на нови атомни централи на територията на ЕС. „Ние сме заинтересовани от внедряване на най-добрите ядрени технологии, независимо от коя страна произхождат“, каза Фарос. Въпреки това решението за избор на технологията „се взема от тази или онази страна самостоятелно“.
„От наша страна ние не виждаме препятствия пред използването на руските ядрени технологии в Европа“, подчерта заместник-комисарят по енергетика.

#Русия #договор #ядрено гориво

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"