Дилма Русеф използва протестите за реформи

Дилма Русеф използва протестите за реформи
Дилма Русеф, Снимка: АФП
A A+ A++ A

Дилма Русеф изненада всички - приятелите и враговете си, правосъдието и демонстрантите: тя представи план за дълбоки политически промени. Русеф е първият политик, който реагира на масови протести с конкретни предложения.

Демонстрациите в Бразилия започнаха в средата на юни - те тръгнаха като бунт срещу увеличените цени на градския транспорт в 20-милионната метрополия Сао Пауло и преминаха във всеобщ протест срещу правителството и масовото обедняване на фона на държавните разходи за футболните първенства.

Президентката няма намерение да губи време и излиза пред протестиращите с конкретни предложения за подобряване на условията на живот в Бразилия. Първата точка в плана на Дилма Русеф гласи: намаляване на държавните разходи. С втората точка президентката предлага референдум за създаване на един вид конституционно събрание, което няма да изработва нова конституция, а ще проведе дълбоки политически реформи.

Трета точка е посветена на здравеопазването: президентката възнамерява да привлече чуждестранни лекари и така да осигури медицинско обслужване за повече бразилски граждани. Четвъртата точка от агендата на Русеф предвижда отпускането на около 17 милиарда евро за обществения транспорт, а петата е свързана с големи инвестиции в образованието.

Според плана 100 процента от данъците и таксите от петролните доставки трябва да бъдат инвестирани в бразилските училища. Втората точка от плана на Русеф обаче разбуни духовете в страната.

Досега всички опити за дълбоки политически реформи срещаха съпротивата на Конгреса, където се сблъскват разнопосочни интереси. Една солидна група депутати обслужва интересите на големите собственици на плантации в северната част на страната, друга пък застъпва интерeсите на индустрията в най-големия град Сао Пауло, а трета поддържа силните евенгелистки среди.

Сега Дилма Русеф използва демонстрациите в страната, за да предложи основни промени без да се съобразява с Конгреса. Тя направи предложенията си след среща с представители на демонстрантите и то още преди да приеме губернаторите на 27-те федерални щати и кметовете на 26-те големи градове. И докато някои вестници определят плана на президентката като „бомбастичен“, политиците в столицата реагираха скептично.

Съдиите от върховния съд пък категорично отхвърлят идеята за свикване на конституционно събрание. Пенсионираният съдия Карлос Фелосо заяви, че Дилма Русеф само „хвърля прах в очите на населението“. Според него за провеждането на политически реформи не е нужно конституционно събрание.

„Действащите закони са напълно достатъчни. Това, което липсва, е политическата воля“, казва той. В случая президентката поне демонстрира политическа воля. Тя е единственият политик, който реагира на масовите протести с конкретни предложения. При това нейната агенда надхвърля в значителна степен исканията на демонстрантите.

 

По Дойче Веле

#Сао Паоло #Дилма Русеф #Бразилия #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"