Асоциацията на европейските журналисти: Г-н Миков, не ставайте медиен цензор!

Асоциацията на европейските журналисти: Г-н Миков, не ставайте медиен цензор!
A A+ A++ A

Асоциацията на европейските журналисти призова днес с декларация председателя на Народното събрание да не се превръща в медиен цензор и да не жертва европейските ценности в името на запазването на поста си.

Предлагаме на читателите пълния текст на декларацията:

Асоциацията на Европейските журналисти – България (АЕЖ – България) изразява дълбокото си съжаление от факта, че председателят на Народното събрание на Република България Михаил Миков направи опит да вмени вина на медиите и журналистите за ескалирането на напрежението в столицата. С голяма тревога посрещнахме апела към представителите на обществените медии да проявяват сдържаност при отразяването на протестите. Надяваме се, че това не е призив към налагане на автоцензура и не е заплаха, отправена от позицията на властта към медиите на бюджетна издръжка.

Бихме искали да припомним на уважаемия г-н Миков, че достойнството на парламента бе поругано не в сряда, а почти две седмици по-рано, когато в резултат на задкулисни договорки, „народните представители, избрани преди месец и половина на предсрочни избори“, направиха „груба политическа грешка“, поставяйки начело на силова структура човек, подозиран в тежки грехове спрямо свободата на словото. Този избор бе разчетен от много български граждани, в това число и журналисти, като груба заплаха за медийната среда и демокрацията. При все че решението беше отменено, тъй като се оказа невъзможно да бъде защитавано, не последва разкриване на причините, за да се стигне до него, нито поемане на политическа отговорност, изразяваща се в оставки на наложилите тази кандидатура.

Достойнството на Народното събрание бе поругано още веднъж с избирането на депутата Волен Сидеров за председател на комисията за борба с корупцията и парламентарна етика. Това се случи само ден след като АЕЖ-България отправи призив към главния прокурор Сотир Цацаров да поиска имунитета на лицето, което в последните седмици на няколко пъти си позволи агресия спрямо журналисти, както и спрямо полицаи и други народни представители.

В четвъртък Волен Сидеров отново си позволи да нападне представителите на медиите, акредитирани в парламента. А в сряда неговата партия разпространи декларация, с която в характерната си стилистика осъди поведението на редица медии: „В помощ на превратаджиите работят основни национални медии като  държавната телевизия БНТ, БиТиВи, Нова телевизия и Канал 3. Тези медии чрез всекидневни манипулации, лъжи и поощряване на закононарушители изпълняват антидържавна и антинационална поръчка, давана от вън“.

Уважаеми г-н Миков, казаното от вас ни навежда на мисълта, че споделяте близки позиции с лидера на партия Атака по отношение на ролята на медиите. Редно е категорично да заявите дали това е така. Бихме искали да Ви попитаме също защо не взехте отношение, след като обществената медия БНТ разкри в смел репортаж схемата, по която партия Атака набира провокатори, които да влязат в сблъсък с мирните протестиращи? Защо мълчахте, когато лицето Волен Сидеров се опита да поругае във Ваше присъствие президентската институция? Защо не реагирахте, когато Делян Пеевски обсеби абсолютно нерегламентирано парламентарната трибуна?

АЕЖ-България категорично осъжда всяка проява на насилие било срещу народен представител, било срещу журналист, било срещу друг гражданин. Събитията от последните дни ясно показаха, че съществуват други, много по-атрактивни и ефективни начини за изразяване на гражданска позиция и агресията никога не е решение. Призоваваме протестиращите в никакъв случай да не прибягват до насилие. В същото време, уважаеми г-н Миков, не можем да не ви посъветваме да не ставате медиен цензор, нито палач на протестиращите граждани, или пък съучастник на хора като Пеевски и Сидеров. От създалата се ситуация има един достоен и демократичен изход. 

Призоваваме ви да го използвате и да не жертвате демократични ценности в името на опит да запазите поста, който заемате.

#протест парламент #АЕЖ #Миков #Сидеров #медии #заплахи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »