Почина Рауф Денкташ, Турски Кипър в траур

Почина Рауф Денкташ, Турски Кипър в траур
Правителството на Севернокипърската турска република обяви едноседмичен траур във връзка с кончината на своя лидер и бивш президент. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

На 88-годишна възраст почина Рауф Денкташ, първият президент на Севернокипърската турска република.

Здравословното състояние на дългогодишния кипърски турски лидер, който управлява признатата само от Анкара част на Кипър от отцепването й през 1974 г. до 2005 г., се влоши през последните години и той бе приет в болница на 8 януари, предаде Би Би Си.

Денкташ, който е смятан за силен привърженик на независимостта на Северен Кипър, е противоречива фигура в историята на острова, почитан като герой от турците, но презиран от гърците.

Той идва на власт след турското военно нахлуване в северната част на Кипър, предизвикано от организиран от гърците преврат, зад който стоят идеи за обединение с Гърция, припомня бТВ.

Правителството на Севернокипърската турска република обяви едноседмичен траур във връзка с кончината на своя лидер и бивш президент, предаде БНР от Истанбул.

Севернокипърската турска република остава официално призната само от Турция. Преговорите между двете общности на острова под егидата на ООН не са дали резултат до момента, въпреки предложения през 2004 г. план за обединение.

Спорът продължава да бъде източник на напрежение в отношенията между Атина и Анкара.

#президент #Атина #Истанбул #Северен Кипър #Анкара #Севернокипърската турска република #Турция #Кипър #Рауф Денкташ #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"