„Делез" затваря магазини в България

„Делез" затваря магазини в България
Преди година „Делез", закупи „Делта Макси" Сърбия, а оттам и контрола върху неговото дъщерно предприятие в България – „Пикадили". Снимка: Фейсбук - Магазини Пикадили
A A+ A++ A

Белгийската търговска верига „Делез” ще затвори над 130 магазина в различни държави по света, сред които е и България.

„Делез" обяви съкращаването на 5000 работни места, главно в САЩ и затварянето на близо 150 магазина, чиято работа и резултати преценява като незадоволителни.

„След задълбочен анализ на нашия портфейл магазини, решихме да затворим или направим промени в известен брой магазини в САЩ и Югоизточна Европа през първото тримесечие на 2012 г.”, се казва в комюнике на веригата.

Целта на мярката е да подобри растежа и да отговори на засилената конкуренция, отразила се на лошите резултати през четвъртото тримесечие.

В САЩ ще бъдат съкратени 4900 работни места и затворени 113 магазина, както и разпределителен център.

Освен това 64 магазини с фирмата „Блум & Ботъм Долар Фуд" вече ще носят названието „Фуд Лайън".

Колкото до Югоизточна Европа „Делез" ще затвори 20 магазина, супермаркети и хипермаркети в Сърбия, България и Босна и Херцеговина, което според говорител на компанията ще доведе до съкращаване на около сто работни места.

Планираните мерки ще намалят оборота на веригата с 500 милиона евро, но пък ще генерират от 35 до 40 милиона евро печалба за година, след като бъдат финализирани промените и закриването на магазини – сума, която компанията смята да реинвестира в дейността си.

Новината бе приета зле от борсата в Брюксел, където акцията на компанията падна със 7.10% до 43.52 евро.

Преди година „Делез „Дъ Лайън" Недерланд Би Ви", закупи „Делта Макси д.о.о.", Сърбия, а оттам и контрола върху неговото дъщерно предприятие в България – „Пикадили" ЕАД.

#САЩ #България #Сърбия #Босна и Херцеговина #Пикадили #Югоизточна Европа #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »