Казусът БАН: Борисов знае кой командва парада в демократична България

Казусът БАН: Борисов знае кой командва парада в демократична България
A A+ A++ A

Само два дни след убедителната победа на президентските и местните избори 2011 кабинетът „Борисов“ сигнализира, че няма да си поплюва в свободното упражняване на отново консолидираната си власт.

Във вторник премиерът Бойко Борисов и министърът на образованието Сергей Игнатов демонстрираха една позабравена безпардонност към протестите на БАН срещу отново орязания дори под санитарния минимум бюджет на Академията.

Напомняме: от края на 2010, изправен пред протести от страна на учените и противопоставяне от страна на всички парламентарни групи, различни от тази на ГЕРБ, кабинетът предприе политика на примирие с БАН.

В добавка с неологизма на финансовия министър Симеон Дянков за „феодалните старци“ и споменатите бюджетни удари, през ноември 2010 правителството лансира законопроект за разпарчетосването на Академията, което предизвика безпрецедентното обединение на парламентарно представените партии – от БСП през Синята коалиция до ДПС и „Атака“ – в подкрепа на БАН.

Приет беше компромисен нов закон за Академията, който уреждаше по нов начин нейното управление, създавайки настоятелство с участието на Министерския съвет и под контрола на Народното събрание.

Министрите Дянков и Игнатов се изказваха вече умерено одобрително относно предприетите от самата БАН вътрешни реформи и конфликтът изглеждаше потушен.

И сега, когато след оповестяването на доскоро тайния бюджет 2012, парите за Академията се оказха свити с още 9% до смешните 55 млн. лв., премиерът Борисов твърдо заяви навръх Деня на будителите, че управляваната от ГЕРБ държава няма интерес от развитието на наука, а учените трябва „сами да изкарват пари“.

Министър Игнатов не остана по-назад, а побърза да обвини журналистка в „неграмотност“, тъй като се е осмелила да зададе въпрос за отношението на правителството към БАН, която предвид реформите трябвало да се оправя сама.

Няма да чакаме дълго преди на свой ред Симеон Дянков да обяви, че редица имоти на БАН, които не се стопанисват добре (а как да се стопанисват с подобни средства?), биха могли да запълнят една-две дупки в потайно съшития държавен бюджет 2012.

#Кабинет #избори 2011 #избори #БАН #бюджет #Бойко Борисов #Сергей Игнатов #ГЕРБ #Симеон Дянков #Симеон Дянков #бюджет 2012

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"