Атентат уби десетки в Ирак

Атентат уби десетки в Ирак
При друг самоубийствен атентат срещу шиитски поклонници от началото на януари над 30 души загинаха край град Насирия, Южен Ирак. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Атентатор самоубиец причини смъртта на най-малко 35 души при нападение на религиозна основа в Южен Ирак.

Атаката помрачи кулминацията на шиитско поклонение, в което участват стотици хиляди богомолци от региона и света, предаде АФП, цитирана от бТВ.

Бомбеният удар в покрайнините на град Басра бе осъществен в условията на задълбочаваща се политическа криза в страната, която противопостави воденото от шиитските партии правителство в Багдад с основната коалиция на сунитите.

Кървавото нападение повиши напрежението между двете иракски общности по-малко от месец, след като американската армия завърши изтеглянето си.

Атентатът е поредният изблик на насилие срещу шиитските поклонници, участващи в религиозните чествания след празника Ашура, един от главните в религиозния календар на ислямската секта.

От полицията и местните власти в Басра съобщиха, че броят на убитите е 50, а други 100 души са ранени. По информация на медицински източници обаче загиналите са 35, а ранените 90.

Атентаторът, който се представял за търговец, предлагал закуски на участващите в поклонението шиити, се взривил до полицейски пропускателен пункт в близост до шиитско светилище.

Около 162 000 души, главно цивилни, са загинали от насилствена смърт в Ирак от началото на водената от САЩ военна операция през март 2003 г.

От тях над 114 000 са били цивилни. Иракските сили за сигурност са дали над 9 000 жертви.

#атентат #Ирак #шиити #сунити #Басра #Багдад #Ашура #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници