Доц. д-р Атанас Щерев: Държавата да се отдръпне от здравната каса, а не да й взима парите

Доц. д-р Атанас Щерев: Държавата да се отдръпне от здравната каса, а не да й взима парите
A A+ A++ A

Доц. д-р Атанас Щерев е доцент по репродуктивна ендокринология в Секция по физиология и патология на женска и мъжка гонада 1985 – 1987 г., доцент по акушерство и гинекология в Катедра по акушерство и гинекология Медицински университет - София. Специализирал е в множество авторитетни чужди клиники в САЩ, Австрия, Германия и Русия. Основател е на Специализираната акушеро-гинекологична болница „Д-р Щерев“. Доц. д-р Щерев е бащата на ин витро оплождането в България. Той е депутат в 36, 39 и 40 Народно събрание, шеф на здравната комисия в парламента в правителството на НДСВ и зам.-председател на комисията в правителството на тройната коалиция.

Доц. Щерев, от Българския лекарски съюз обявиха, че има проблем с разплащането с болниците и преразход от 103 млн. лева за лекарства за годината. Никой не знае кога ще бъдат изплатени парите на здравните заведения. Защо се стигна до там?

Здравеопазването е на самообслужване и затова нещата отдавна са минали една критична маса, когато може да се направи само едно нещо. Трябва комплексно да се направят много неща, но няма кой. Това се прави при стабилна политическа обстановка, от парламента, с промените в законите, в началото на един управленски мандат. Вижте какво става в момента – хората протестират, нищо не може да се пипне. Когато има нестабилност, когато има хора, които не знаят как се правят нещата, така ще бъде.

Затова протестират тези хора, защото в здравеопазването най-много губят и най-много страдат пациентите. Докторите и сестрите се оправят, като не може тук – заминават на Запад и толкова. Пациентът няма къде да отиде. Това е голям проблем. Когато не се плаща на болниците, те не могат да си вършат работата.

А не се плаща на болниците, защото държавата е одържавила Касата (б. р. НЗОК или здравната каса), защото й е взела парите – близо два милиарда лева. И защото се лъже непрекъснато, че има безплатна медицинска помощ.

А ще се промени ли нещо ако има кадрови промени в ръководството на НЗОК?

Не. Слушайте какво казват гражданите, какво казват младите хора, какво казват българите – нова Конституция, ново Народно събрание, да подготвят Изборен кодекс, да се отиде на избори, наесен ли, напролет ли, не знам кога.

Но трябва да се подготвят едни избори, а не – отиваме юруш и пак същата работа. Да се подготвят промените, като се кажат какви промени, всяка партия ще каже какво ще направи, и хората ще преценят за коя партия ще гласуват, после да си сърбат чорбата, която са надробили.

Защото каквото гласуват, това трябва да се прави след това.

Реформата в здравеопазването е много болезнена. Това е много голям проблем. Едно от нещата, които трябва да се увеличат – това са вноските. На второ място държавата също трябва да даде повече пари за здравеопазване, за да може да се организират нещата така, че кешовите плащания и плащания от страна на хората за лекарства да намалеят.

Защото населението е без доходи, няма достатъчно пари, и при положение, че държавата плаща само 30% от стойността на лекарства, изборът на много хора, това са милиони българи, е просто да не се лекуват.

А това е страна от Европейски съюз.

Парите за здраве никога не стигат, как може да се подобри ефективността?

Те че не стигат, не стигат. Обаче тук сумираме парите, които се дават за здраве от гражданите.

Те може да не стигат, обаче едно семейство отделя от семейния бюджет и плаща кеш. Това го няма в нито една европейска страна. Това е най-неефективният начин да се дават пари. Парите трябва да бъдат солидарно предплатени в здравеопазването – тоест колкото повече пари взимаш, толкова по-голяма вноска плащаш. След това те се разпределят от Държавния бюджет в Касата и в доброволното осигуряване, и когато отидеш на доктор по твой избор, нищо не плащаш.

Така е уредено здравеопазването в Европа. Тук първото нещо, когато отидеш в болницата, е да ти искат пари, защото държавата и Фондът не плащат това, което трябва. Това е голям парадокс. Парите в държавата са около 4,5% от брутния вътрешен продукт, който е 80 милиарда лева и още толкова хората плащат от джоба си. Това са 8% от БВП. Нали разбирате колко пари са това.

Това нещо трябва да се организира като плащане така, че да не се плаща от джоба на хората, а да се плаща по един организиран начин в солидарно предплатени здравни помощи и грижи.

Как може да се разграничи Здравната каса от пряко политическо влияние?

Председателят на Касата и управителният съвет трябва да се избират от парламента с квалифицирано мнозинство. Тогава управляващите, които са обикновено около 50-60% от Народното събрание, ще трябва да се съобразяват с опозицията, защото мненията обикновено са противоположни.

Второ, държавата трябва да се отдръпне от Касата, а не да я командва и да й взима парите. В момента има милиарди левове на здравноосигурените лица, които са иззети от Касата и са сложени във фиска, за да покрият дефицита. Те обслужват държавата и казваме, че нямаме дефицит, а ощетяват здравноосигурените. Те нямат доверие на Касата, защото държавата им е взела парите, не си плащат вноските и вижте как се затваря порочният кръг.

Бюджетът, гласуван от Народното събрание, трябва да се разпределя по специалности в преговори с Лекарския съюз, а не се налагат някакви становища.

Освен това Касата трябва да определи касова цена – ако Касата има два милиарда приходи, тя ще лекува за два милиарда. Това са около 50% от стойността на една пътека или някакво лечение. А сега Касата казва една голяма лъжа на българските граждани, защото й е вменено от закона.

Тя казва – всичко ви е платено, няма нужда да плащате допълнително. И болниците измислят разни пакети за избор, за какво ли не. Един друг се лъжем, а така не може.

Какво може да ги спре лекарите, които напускат България?

Лекарите, медицинските сестри и акушерките, ще бъдат задържани, когато им се предоставят условия, които ще бъдат приблизително като тези в Западна Европа. Една акушерка във Великобритания взима минимум 2000-2500 паунда. Това не е кой знае колко много, там наемите са скъпи, храната е скъпа.

Това означава, че ако тук тази акушерка взима 1200-1300 лева нетна заплата, тя няма да отиде на Запад, защото трябва да си остави тук роднините, да пътува, тежко е да бъдеш имигрант.

Ако обаче взима 500 или 600 лева, ако е млад човек и знае език, каквито са заминаващите, тя ще предпочете да замине там, ще спестява по 200-300 евро на месец и ще ги праща на роднините си тук.

Същото е и за лекарите. Тук няма такива разсъждения – колко била заплатата. При свободен пазар никой не може да задържи един специалист. Ако ние не дадем нормалното възнаграждение, което може да се даде тук, в тази обстановка, на един лекар, една акушерка или друг специалист, те ще заминат там, където се плаща по-добре и тук ще останат по-малко специалисти. Нищо не може да спре този процес.

Какво мислите за протестите? Ще постигнат ли някакъв резултат?

Протестите трябва да са организирани. Трябва да се знае, че незабавната оставка до нищо не води. Трябва да се обмисли какво искат тези хора. Те явно са млади, интелигентни хора, но много се пазят от това някой да не ги организира и някой да не им каже нещо.

Но нека те самите да се организират по някакъв начин и да кажат какво искат. Тогава, когато кажат какво искат, ще трябва да се степенуват нещата, да се изработи Изборен кодекс, защото този Изборен кодекс е трагедия.

Той е само за управляващите. Управляващата партия пак печели от такъв изборен процес. Изборите трябва да бъдат честни, да бъдат така, както хората искат да бъдат, и тогава да отидат масово да гласуват. Това трябва да се направи. А не – пада правителството, като няма парламент, нищо не може да се промени – пак по този Изборен кодекс ще се гласува, пак лошо. После пак ще се озовем пред същата ситуация – какво става, избрахме пак същите.

Трябва малко да се мисли. Ако не се мисли, нали знаете една народна поговорка – „Ум царува, ум робува, ум патки пасе“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »