Ласло Андор призова ЕС за спешни мерки за интеграцията на ромите

Ласло Андор призова ЕС за спешни мерки за интеграцията на ромите
„Страните членки, и особено тези с голямо ромско малцинство, трябва спешно да предоставят равен достъп на ромите до качествено образование и пазара на труда“, отбеляза Андор. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Еврокомисарят за заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор призова Европейския съюз към спешни мерки за интегрирането на ромската общност, след като представи доклада на Европейската комисия за положението на ромите в страните – членки на съюза, съобщава „Фокус“.

„Препоръките, които правим днес, подчертават нашия неотменен ангажимент да се справим със социалното изключване на ромите както по отношение на бедността, така и на дискриминацията. Статистиките са потресаващи – четирима от петима роми в ЕС живеят в бедност. Само един от трима работи. И едва всяко второ ромско дете посещава предучилищни занимания или детска градина“, каза Андор при представянето на доклада.

„Страните членки, и особено тези с голямо ромско малцинство, трябва спешно да предоставят равен достъп на ромите до качествено образование и пазара на труда“, отбеляза още той.

„Ако това не стане, тези страни няма да успеят да запълнят пропастта между ромите и останалите граждани и няма да постигнат целите, зададени за 2020 година в областта на образованието, заетостта и намаляването на бедността“, посочи още еврокомисарят.

На 29 май ЕК направи специални препоръки към пет страни от ЕС – България, Чехия, Унгария, Румъния и Словакия.

Тези страни трябва да осигурят на ромските си общности достъп до образователната система от най-ранна възраст и да разработят мерки, с които да подкрепят влизането им на пазара на труда“, посочи още Андор.

#роми #Ласло Андор #интеграция #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници