Станишев предлага кабинет в сянка

Станишев предлага кабинет в сянка
„В България нищо няма стойност, стойност има само мнението и личните усилия на един човек, всички останали са недостойни за нищо”, заяви Станишев, визирайки премиера Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на БСП Сергей Станишев предложи на съпартийците си да се обмисли вариант да бъде създаден кабинет в сянка.

Станишев говори пред делегатите от Националното събрание на партията, очертавайки характеристиките на властта днес, предаде БГНЕС.

Кабинетът в сянка трябва да подпомогне партията да се превърне в ефективна алтернатива на правителството.

Председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев представи доклад за актуалната политическа обстановка и задачите на БСП в началото на политическия сезон.

В него той подчерта, че 2012 г. ще бъде решаваща за изхода от бъдещото голямо противостоене на БСП и ГЕРБ, то предстои на парламентарните избори.

Станишев изброи няколко характеристики на управлението в страната. Сред тях са разсипване на държавността, властта става все по-репресивна към всеки, концентриране на власт и наред с това бягство от отговорност, непредсказуемостта на държавата и др.

Станишев отново каза, че държавата съсипва конкуренцията, има свои любимци в секторите на икономиката.

Лидерът на БСП припомни скандалите с имотите на бившия председател на СОС Андрей Иванов и вътрешния министър Цветан Цветанов, както и разговорите на премиера с директора на Агенция „Митници" Ваньо Танов.

„В България нищо няма стойност, стойност има само мнението и личните усилия на един човек, всички останали са недостойни за нищо”, каза лидерът на БСП, след като се възмути от „арогантното" поведение на премиера да пита защо Ангел Марин е бил награден с орден „Стара планина".

Според Сергей Станишев, това е обида към един достоен български генерал. Станишев дори иронизира изказването на Борисов, че кучетата се радват на пържоли, хората на награди.

„Той премиерът със сигурност се радва на награди", каза Станишев и се възмути за въпроса на Борисов, след като Министерски съвет е предложил на президента да удостои с орден Ангел Марин.

Той припомни, че Марин 38 години е в Българската армия и 10 години е бил български вицепрезидент.

Вчерашните събития бяха дадени от Станишев като пример за разрушаване на институционалността и държавността.

Той посочи и друг пример – „Борисовата реакция", след като бе намерен трупът на Мирослава от Перник.

„Премиерът да поиска извинените пред МВР от хора, които със сигурност са покъртени. Да не би МВР да я е спасило?", попита Станишев.

Лидерът на БСП подчерта, че премиерът се е измъкнал от това изказване с полуизвинение.

Станишев добави, че наскоро прочел в Интернет, че в Северна Корея щели да наказват тези, които не оплаквали смъртта на Ким Чен Ир.

„При нас сигурно ще наказват тези, които не се възхищават публично към дейността на правителството", каза той.

„Ако не предложи някакво съсловие да стане премиерът почетен член или награда… да му мислят", каза още Сергей Станишев и посочи, че всичко това действително „звучи като виц, но се превръща в реалност".

#Сергей Станишев #БСП #ПЕС #Бойко Борисов #премиер #ГЕРБ #Цветан Цветанов #вътрешен министър #председател на СОС #СОС #Андрей Иванов #Ваньо Танов #агенция „Митници" #Ангел Марин #вицепрезидент #орден „Стара планина" #Българската армия #Мирослава #Перник #МВР #Северна Корея #Ким Чен Ир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?