Честит Имен Ден, Нина!

Честит Имен Ден, Нина!
A A+ A++ A

Днес, 14 януари източно-православните християни почитат празника на Св. Нина Просветителка на Грузия и имен ден имат всички, които носят името Нина.

Според поверието Света Нина се е родила в Кападокия и била единствената дъщеря на знатни и благочестиви родители.

Баща й бил роднина на свети великомъченик Георги, а майка й била сестра на Йерусалимския патриарх.

Света Нина управлява Грузия и посвещава целия си живот в покръстване на народа си. Грузия е една от най-старите ортодоксални страни в целия свят, откакто светицата е изградила църквата там.

От много Св. Равноапостолна Нина, се приема за апостолка на Грузия. Светицата научила за страна наречена Иверия (съвременна Грузия), в която все още се ширило езичество, и решила да отиде и просвети населението.

В съня й се явила Света Богородица с кръст от лози и и казала да отиде там и да разпространи Евангелието.

Света Нина изминала дълъг и опасен път до град Мцхет, където се озовала на езическо пиршество.

Тя започнала горещо да моли Господ за отстъпване на народа от езичеството. В този момент идола бил съсечен от мълния. Жреците и другите хора побягнали с ужас.

В последствие света Нина се заселила в града и се прочула с целебните си качества. Излекувала много и различни хора, които после приели християнството. Сред покръстените е и царицата Кахетия София.

Според други вярвания Нина произхожда от името на асирийски бог на плодородието Нин. От гръцки означава „която събира”.

Името Нина се среща в държавите от романското езиково семейство, но също и в тези от германското и славянското. Някои го свързват с испанската дума niña — „малко момиче”.

Ползва се като умалителна форма на всички имена, които завършват на „нина“.

Името е с древен произход — среща се още във вавилонската цивилизация. На вавилонски означава „рибарска мрежа“. Нина е древоновавилонска богиня на плодородието. Разпространено е и в индианските цивилизации от Южна Америка и означава „огън“, „пламък“ на кечуа.

В българския език Нина най-често е съкращение на името Николина. Затова и повечето носителки на това име празнуват имен ден на 6 декември – Никулден, вместо на 14 януари.

На този ден имен ден имат още: Адам (от еврит – земя, направен от пръст), Калчо, Нина и Нино.

#Нина #Николина #Господ #имен ден #Никулден #Света Богородица #Грузия #Света Нина #Георги #Кападокия #Южна Америка #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »