ЕС критикува понижените рейтинги

ЕС критикува понижените рейтинги
Еврокомисарят по икономическата и монетарна политика Оли Рен намира решението на рейтинговата агенция за "нелогично". Снимка: dariknews
A A+ A++ A

Европейският съюз разкритикува понижението на кретидните рейтинги на девет държави в еврозоната от страната на рейтинговата агенция „Стандарт енд пуърс”.

Еврокомисарят по икономическата и монетарна политика Оли Рен заяви, че ходът на агенцията е нелогичен, след като еврозоната предприема решителни действия за да сложи край на дълговата криза.

Други високопоставени официални лица също критикуваха решението, съобщи Би Би Си, цитарана от „Фокус”.

В резултат на понижения кредитен рейтинг на девет страни от еврозоната, основният коментар в днешната европейска преса е: „Европа отново затъва в криза”.

От „Стандарт енд пуърс” посочват, че мерките за строги икономии задълбочават още повече финансовата криза в Европа.

След унизителното отнемане на най-високия статус на Франция, Германия остана единствената голяма икономика в еврозоната с максимален рейтинг, а това отново разпали тревогите сред финансовите пазари за евентуалния крах на общата европейска валута.

Промените в рейтингите на страните в еврозоната са предизвикани основно от недостатъчните политически мерки от страна на лидерите в ЕС за  решаване на системните финансови проблеми.

След тази новина индексите на европейските фондови пазари и единната европейска валута рязко паднаха, съобщи бТВ.

Тази стъпка на агенцията може да засегне и основния европейски фонд за оказване на помощ, който трябва да подпомага изпадналите във финансови затруднения страни като Гърция и Португалия.

В петък агенцията лиши Франция от нейния рейтинг ААА. Сред засегнатите страни са още Италия, Испания, Кипър и Португалия.

#Европейският съюз #ЕС #рейтинг #еврозона #Стандарт енд Пуърс #Оли Рен #еврокомисар #дълговата криза #Европа #криза #Франция #Германия #индекси #Гърция #Португалия #Испания #Италия #Кипър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »