Кънчо Стойчев: Разумният изход от кризата е избори през май догодина

Кънчо Стойчев: Разумният изход от кризата е избори през май догодина
A A+ A++ A

Протестът на хората е насочен срещу политическите нрави и срещу политическата безотговорност. Това каза пред радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев. Той заяви, че протестиращите представляват по-образованата част от населението с мощен морален заряд.

Стойчев изрази надежда, че този протест неминуемо ще доведе до организационна структурираност на исканията на хората. Най-вероятно това са групата хора, които наричаме старите седесари, или хора, които след 1990 г. по някакъв начин са причислявали себе си към дясното пространство.

„Протестът на тези хора е напълно обясним и разбираем и той има много здрав корен. Едно политическо действие, което демонстрира в себе си арогантността на политиците, безотговорността и задкулисието“, заяви Кънчо Стойчев.

Според него в избора за председател на ДАНС се е получил синтез на много от политическите недъзи на прехода. Подобен род протести обаче ще върнат на земята политиците и ще генерират нова политическа енергия, смята социологът.

„Най-добре за всички би било да запазим трезвия си разум и да не направим така, че след справедливите лозунги да си вкараме автогол и да доразрушим страната“, категоричен е Кънчо Стойчев. Най-доброто според него би било да се обединим около идеята за избори през май догодина, заедно с изборите за Европейски парламент. Той обясни, че тезата му за избори през май е отпреди протестите, след края на изборите, когато е станало ясно, че конфигурацията на парламента ще е нестабилна коалиция.

„Най-добре правителство за една година, да се обедини около няколко основни приоритета на страната, а на следващите избори да се търси стабилно парламентарно представителство и мнозинство“, заяви Стойчев. Според него искането за задължително гласуване е конюнктурно искане. Стойчев прогнозира, че правителството няма да изкара докрай мандата си.

#Кънчо Стойчев #протест #разум #изход #криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"