ЕС се мъчи да разубеди Гърция с добро

ЕС се мъчи да разубеди Гърция с добро
Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер (вляво) се прегръща с гръцкия премиер Папандреу през октомври 2011 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерите на Европейския съюз заявиха, че имат пълно доверие в намерението на Гърция да изпълни поетите ангажименти към партньорите си от еврозоната да намали разходите си в замяна на новия пакет спасителна помощ от ЕС и МВФ.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу днес изразиха „пълно доверие“ в Гърция за това, че ще спази ангажиментите си към еврозоната въпреки новината за провеждането на референдум по последния спасителен план за страната, предаде АФП.

„Вземаме предвид намерението на гръцките власти да организират референдум. Убедени сме, че споразумението (от последната среща на лидерите от еврозоната) е най-доброто за Гърция. Имаме пълно доверие в това, че Атина ще спази ангажиментите, поети към еврозоната и международната общност“, заявиха двамата европейски лидери в комюнике.

Те също изразиха увереност, че споразумението, постигнато на срещата на върха на еврозоната миналия четвъртък за издърпването на Гърция от ръба на пропастта, е „най-доброто за Гърция“.

Междувременно шестима членове на управляващата в Гърция партия ПАСОК призоваха премиера Георгиос Папандреу да подаде оставка, а депутатът Милена Апостолаки напусна парламентарната група на партията и по този начин сведе мнозинството на премиера Георгиос Папандреу до едва 152 души от 300-местния парламент, съобщава агенция АНА.

Според френско-американската рейтинговата агенция „Фич“ планираният от Гърция референдум заплашва стабилността на единната европейска валута.

Ако гърците дадат отрицателен отговор на предвидения от тяхното правителство за януари референдум върху европейския план за уреждане на дълга на страната, това би застрашило „жизнеспособността“ на еврозоната, посочи „Фич“. Това би засилило риска от „принудителен фалит“ на Гърция и от „потенциално излизане“ на страната от еврозоната със „сериозни финансови последици за жизнеспособността на еврозоната“, подчерта в комюнике агенцията.

Вследствие на съобщението водещите европейски фондови индекси ускориха своя срив. Инвеститорите са шокирани от изненадващото решение на Папандреу.

Към 14.05 ч. германският индекс DAX се срина с цели 5,26% до 5817,13 пункта. Френският САС 40 спадна с 4,50% и достигна 3097,01 пункта. Британският FTSE 100 се понижи с 2,82% - до 5388,97 пункта.

Банките от еврозоната са сред най-потърпевшите. Италианската UniCredit загуби близо 5%, а френската Credit Agricolе – 8%.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"